Bereken hier je BMI

Vind jij je gezondheid ook zo belangrijk? Dan streef je waarschijnlijk naar een gezond gewicht. Maar wat is een gezond lichaamsgewicht precies? Want iedereen z’n interpretatie daarvan is anders. Sommige mensen voelen zich te dik, terwijl ze dat objectief gezien niet zijn. Een onrealistisch zelfbeeld is niet uitzonderlijk. De ene schat zichzelf te mager in, de andere te dik. Gelukkig bestaan er maatstaven die een betere indicatie geven van onze gezondheid dan ons buikgevoel. Het BMI bijvoorbeeld.

Wat is je BMI?

Je Body Mass Index, beter gekend als je BMI, geeft de verhouding tussen je gewicht en je lengte weer. Het was de Belgische wiskundige Quetelet die zo’n 200 jaar geleden de formule ontwikkelde met als doel de zwaarlijvigheid bij de bevolking in te schatten.

Vandaag is het BMI een internationale maat die gebruikt wordt als indicator van een gezond gewicht. Zowel een te lage als een te hoge waarde kan ongezond zijn. Een te lage BMI kan op ondergewicht wijzen, terwijl een te hoge waarde kan wijzen op overgewicht en zelfs obesitas.

Let op! Je BMI is slechts één van de vele indicatoren die aantonen hoe het gesteld is met je gezondheid. Vraag altijd persoonlijk advies aan een arts.

Formule om BMI te berekenen

BMI = gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

Wat betekent het resultaat?

Het BMI bij volwassen van 18 tot 64 jaar

De uitkomst van de formule kan je interpreteren aan de hand van onderstaande tabel. Deze tabel is enkel van toepassing voor volwassenen.

BMI grenzen Het resultaat
Lager dan 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 25 Ideaal gewicht
25 tot 30 Overgewicht
30 tot 35 Zwaarlijvigheid of obesitas
35 tot 40 Ernstige obesitas
Meer dan 40 Morbide obesitas
Meer dan 50 Superobesitas

De resultaten bij kinderen

Het gewicht van kinderen op dezelfde manier beoordelen als dat van een volwassen persoon zou een grote fout zijn. Daarom zijn er voor kinderen speciale tabellen ontwikkeld om hun BMI te interpreteren. Maar het heeft niet enkel te maken met hun leeftijd, ook hun geslacht. Dat is te wijten aan de lichaamsbouw die verschilt bij jongens en meisjes.

Ontdek meer over hoe je het BMI bij kinderen leest

BMI-resultaten bij ouderen

Met ouder worden, stijgt vaak ook het BMI. Volgens gezondleven.be ligt een gezond BMI voor 65-plussers tussen 23 en 28. De grenswaarden zijn dus net zoals bij kinderen anders. Zo wordt een BMI tussen 28 en 33 pas gezien als overgewicht. Een BMI hoger dan 33 wordt beschouwd als obesitas.

Invloed van biologische eigenschappen

Het lichaam van mannen en vrouwen is anders gebouwd en dat beïnvloedt ook het BMI. Dat is al zo van kinds af aan en die lijn zet zich verder wanneer we volwassen zijn. Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa in vergelijking met vrouwen. Dat is niet omdat ze meer gewichten heffen, maar omdat ze meer testosteron hebben en dus makkelijker spieren kunnen trainen. Vrouwen hebben meestal een hoger vetgehalte in hun lichaam.

Wil je persoonlijk gezondheidsadvies?

Maak je je zorgen over je gezondheid en/of lichaamsgewicht? Laat je dan adviseren door een gespecialiseerde arts. Ons multidisciplinair team staat voor je paraat en neemt de tijd om je vragen te beantwoorden en samen een geschikte behandelmethode samen te stellen.

Maak een vrijblijvende afspraak