fbpx

Wanneer is er sprake van morbide obesitas?

By november 21, 2018Algemeen
morbide obesitas | Obesity Centre Brussels

Obesitas bestaat in verschillende gradaties. In sommige gevallen brengt de zwaarlijvigheid hoge gezondheidsrisico’s met zich mee en spreken we van morbide obesitas. Wat dat concreet betekent? U ontdekt het in dit artikel.

Wat is morbide obesitas?

Morbide obesitas is een vorm van zwaarlijvigheid waarbij het risico op een of meerdere gezondheidsproblemen of ziektes als gevolg van het te hoge lichaamsgewicht fors toeneemt.

Per definitie spreken we van morbide obesitas wanneer de Body Mass Index – het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat – meer dan 40 bedraagt. Bij een BMI van meer dan 50 gebruiken we de term superobesitas.

De gevolgen

Morbide obesitas is niet alleen nefast voor uw comfort en uw sociaal leven, het is ook de oorzaak van heel wat ernstige gezondheidsrisico’s. Aandoeningen die zich als gevolg van het overmatige gewicht kunnen ontwikkelen zijn onder meer:

  • diabetes type 2
  • hartproblemen zoals een verhoogde bloeddruk
  • artrose van de gewrichten
  • ademhalingsproblemen zoals het slaapapneu-syndroom
  • psychische klachten zoals depressies, angststoornissen en psychoses

Morbide obesitas kan u fataal worden

Bovendien blijkt uit onderzoek dat het risico op vroegtijdig overlijden groter wordt met de toename van het BMI. Hoe langer u dus lijdt aan morbide obesitas, hoe groter het risico dat dit u fataal wordt, ongeacht welke andere ziektes u daardoor ontwikkeld hebt.

De behandeling

Om de slaagkans te vergroten, wordt morbide obesitas het best op een multidisciplinaire manier behandeld. Dat betekent dat u begeleid wordt door een team van verschillende experts, zoals een psycholoog, een diëtiste en een obesitaschirurg. Dit team pleegt onderling overleg en wisselt cruciale informatie uit om zo een coherente aanpak van het probleem te garanderen. In de meeste gevallen van morbide obesitas is ook een chirurgische ingreep, zoals een maagband, gastric bypass of sleeve-gastrectomie, noodzakelijk.

Zo’n multidisciplinaire aanpak biedt de beste garantie op een blijvende gedragsverandering en een gezond gewichtsverlies. Na een succesvolle obesitasbehandeling zal u er niet alleen beter uitzien, ook uw levenskwaliteit zal gevoelig toenemen.