fbpx

Wat is het verschil tussen een bypass en een mini bypass?

Een bypass en een mini bypass zijn allebei ingrepen om obesitas te behandelen. Zoals de namen doen vermoeden, lijken ze op elkaar. Hoe verlopen de operaties en hoe verschillen ze van elkaar? Welke is de beste keuze? Treden er complicaties op? Een helder overzicht.

Wat is een bypass?

Een gastric bypass, of maagomleiding, is de operatie die het meeste wordt uitgevoerd om obesitas te behandelen. Het is een ingreep die tegelijk je hongergevoel vermindert (restrictief) en die ervoor zorgt dat je lichaam minder voedingsstoffen opneemt (malabsorptief).

Dankzij die combinatie van restrictieve en malabsortieve behandelingen levert een bypass vaak bijzonder goede resultaten op.

Een restrictieve behandeling

Een bypass is een restrictieve behandeling. Dat betekent dat de chirurg een ‘restrictie’ of beperking oplegt op de hoeveelheid voedsel er in je maag past. Hij verkleint de maag, zodat je sneller een vol gevoel hebt en dus minder gaat eten.

Een malabsorptieve behandeling

Daarnaast is een bypass een malabsorptieve behandeling. Door de manier te veranderen waarop voeding je spijsverteringsstelsel doorloopt, wordt het maar gedeeltelijk geabsorbeerd door je lichaam. Zo neem je minder voedingsstoffen op, waardoor je vermagert.

Hoe verloopt de ingreep bij een bypass?

Tijdens een maagomleiding zal de chirurg eerst een klein maagreservoir creëren waar je voeding voortaan in terechtkomt. Daarvoor sluit hij een deeltje van je maag, waar zo’n 15 ml in past, af met hechtingsnietjes.

De rest van je maag blijft behouden, en wordt dus niet weggenomen zoals bij een maagverkleining of gastric sleeve, maar het speelt voortaan geen rol meer in je spijsvertering.

De chirurg maakt daarna een nieuwe verbinding tussen je kleine maagreservoir en je dunne darm. Op die manier zorgt hij voor een wegomleiding voor je voedsel. Het moet niet eerst de rest van je maag en je twaalfvingerige darm passeren, maar gaat rechtstreeks van je maagreservoir naar de dunne darm.

Zo kan je lichaam na een bypass je voeding niet meer volledig verteren, en zal het minder calorieën opnemen.

Wat is het verschil met een mini bypass?

Een mini bypass verloopt grotendeels hetzelfde als een gewone bypass. De chirurg sluit een deel van de maag af met hechtingsnietjes, waardoor er nog een klein zakje overblijft. Nadien verbindt hij dat zakje met je dunne darm.

Het verschil met een ‘gewone’ gastric bypass is de manier waarop dat kleine maagje verbonden wordt met de dunne darm. Bij een Omega Loop Gastric Bypass, een andere naam voor de mini bypass, maakt de chirurg slechts één verbinding tussen de maag en de dunne darm. Bij een gewone bypass zijn dat er twee.

Bovendien leidt de chirurg bij deze ingreep ook een groot deel van de dunne darm om, tot maar liefst 2 meter. Zo wordt de spijsvertering korter gemaakt dan bij een klassieke gastric bypass, waardoor het lichaam nog minder voedingsstoffen opneemt. Dat zijn dan voornamelijk vetten.

Welke ingreep is de juiste voor jou: bypass, mini bypass of een andere ingreep?

Naast de bypass en mini bypass zijn er nog andere chirurgische ingrepen om obesitas te behandelen: de gastric sleeve en gastric banding bijvoorbeeld.

Gastric sleeve of maagverkleining

Net zoals bij een gastric bypass verkleint de chirurg de maag bij een gastric sleeve of maagverkleining. Het overtollige deel van de maag wordt weggenomen, en de ingreep rust enkel op de ‘restrictie’ van de hoeveelheid voedsel die je kan eten.

Gastric banding of een maagring

Bij gastric banding gebruikt de chirurg geen hechtingsnietjes zoals bij een bypass, maar wel een elastische band om de maag op te delen in een kleine ‘voormaag’ en de rest van de maag.

Hoe bepaal je de meest geschikte behandeling?

Welke behandeling voor jou het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Zo spelen je leeftijd, levensstijl, eet- en drinkgewoonten, motivatie, algehele gezondheid en resultaten uit voorafgaande onderzoeken allemaal een rol.

Misschien is de kans op het beste resultaat het hoogst bij een gastric bypass of een mini bypass, of bij een andere ingreep. Het zou ook kunnen dat je niet in aanmerking komt voor een vermageringsoperatie of er geen nodig hebt.

Als je vragen hebt over je opties, neem dan gerust contact op met ons multidisciplinair team. We lichten je vrijblijvend toe hoe de verschillende chirurgische ingrepen werken en welke behandeling voor jou geschikt kan zijn.

Welke resultaten mag je verwachten van een bypass of mini bypass?

Na een gastric bypass of mini bypass kan je een gewichtsverlies verwachten van 80 procent van het overgewicht. Als je bijvoorbeeld 50 kilo meer weegt dan goed voor je is, zal je na een bypass of mini bypass ongeveer 40 kilo verliezen. Dat is echter een gemiddeld percentage: hoe groot het gewichtsverlies uiteindelijk is, hangt af van patiënt tot patiënt.

Maar – nog belangrijker – vermageringsoperaties leiden niet enkel tot groot gewichtsverlies. Ze verbeteren de levenskwaliteit aanzienlijk bij mensen met obesitas.

Zo daalt de kans op migraines en een depressie met de helft, astma kent een verbetering van bijna 70 procent, artrose zal voor ruim 40 procent genezen zijn, en ga zo maar door. Afslanken is maar het begin. De positieve invloed op je gezondheid en levenskwaliteit is aanzienlijk.

Besef wel dat een bypass enkel een hulpmiddel is om gezond en blijvend te vermageren. Om het beste resultaat te zien en ook te behouden, moet je het aangepaste voedingspatroon volgen dat een voedingsdeskundige voor je samenstelt.

Welke complicaties kunnen er optreden bij een bypass en mini bypass?

Wees je ervan bewust dat er complicaties kunnen optreden, net zoals bij alle chirurgische ingrepen.

Een gastric bypass leidt dan wel tot sneller en groter gewichtverlies dan gastric banding of een gastric sleeve, maar omdat het een meer ingrijpende operatie is, zijn de risico’s ook groter. Een overzicht van de mogelijke complicaties vind je hier terug.

Daarnaast bestaat de kans bij een mini gastric bypass dat gal terugvloeit in de maag en soms ook in de slokdarm. Chronische reflux, heet dat dan. Dat is een complicatie die kan optreden bij een mini bypass, maar niet bij een klassieke gastric bypass. Ook is de kans op een ijzertekort en diarree iets groter bij een mini bypass.

Meer informatie of persoonlijk advies over obesitaschirurgie?

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, de complicaties die kunnen optreden bij een bypass of mini bypass of welke optie voor jou het beste is? Heb je een andere vraag of bezorgdheid? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.