fbpx

Welke ingreep is de juiste: gastric bypass, gastric sleeve of gastric banding?

Patiëntenkamer | Obesity Centre Brussels

In onze blogposts over de gastric bypass, de gastric sleeve en gastric banding gingen we dieper in op elke ingreep. Even uitzoomen om te kijken welke ingreep nu de juiste is voor elk dossier.

Restrictief of malabsorptief

Obesitaschirurgie vermindert overgewicht door op de energiebalans in te spelen. Er zijn drie soorten ingrepen mogelijk:

  • De voedselinname verminderen: een restrictieve procedure
  • De voedselabsorptie of -vertering aanpassen: een malabsorptieve procedure
  • De combinatie van beide: zowel een restrictieve als een malabsorptieve procedure

Restrictieve procedures hebben tot doel om sneller een verzadigd gevoel uit te lokken. Zodra we tijdens de maaltijd een voldaan gevoel ervaren, verdwijnt ons hongergevoel en eten we bijgevolg minder. De chirurg maakt een klein reservoir in het bovenste deel van de maag. Dankzij dit reservoir is er een verminderde inname van de hoeveelheid voedsel en ervaart de patiënt sneller een verzadigd gevoel.

De vertering (absorptie) van het voedsel in het darmkanaal blijft ongewijzigd. Deze techniek vraagt een gemotiveerde patiënt, aangezien die zich moet aanpassen aan een nieuwe manier van eten: traag eten, goed kauwen en vet- of calorierijke dranken of tussendoortjes vermijden.

 Malabsorptieve procedures beïnvloeden de vertering, zodat het voedsel slecht verteerd en onvolledig geabsorbeerd wordt. De anatomie van de dunne darm wordt gewijzigd om de gal- en de pancreassappen zo af te leiden dat ze pas aan het eind van de dunne darm in contact komen met de ingenomen voedingsstoffen.

Door de late vermenging van voedsel met gal- en pancreassappen wordt de opname van vetten en koolhydraten bemoeilijkt. De chirurg kan de lengte van de gemeenschappelijke darmlis wijzigen om de absorptiegraad van de proteïnen, vetten en vetoplosbare vitaminen aan te passen.

Bij de combinatie van restrictieve en malabsorptieve procedures wordt er een maagreservoir of voormaag gevormd (15 ml). De rest van de maag wordt niet weggenomen, maar volledig gesloten en gescheiden van het bovenste deel van de maag. Het kleine maagreservoir wordt rechtstreeks verbonden met een lagergelegen deel van de dunne darm.

Daardoor wordt de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm afgesloten en start deze vertering bijgevolg pas een stuk verder in het darmtraject. De verbinding tussen het kleine maagreservoir en de opgetrokken dunne darm wordt, bewust, tamelijk nauw gemaakt. Dit zorgt, samen met het kleine volume van dit stukje maag, voor het restrictieve effect – waarschijnlijk het belangrijkste effect van deze ingreep.

De juiste ingreep kiezen

Nu je het verschil kent tussen restrictieve en malabsorptieve procedures is het zaak om de juiste ingreep te kiezen. Meer informatie over de ingreep lees je op de afzonderlijke pagina’s.

De juiste keuze is een verhaal dat afhangt van dossier tot dossier. Voor alle leefstijlen, eet- en drinkgewoonten, motivatieniveaus, mogelijke bijkomende ziekten of andere onderzoeksresultaten is er een unieke oplossing. In samenspraak met ons multidisciplinair team zal je na het wikken en wegen van alle informatie voorhanden de beste keuze kunnen maken.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen. We geven je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen.