De maagring: hoe werkt dat precies?

By november 18, 2019Algemeen, Behandeling
Europa ziekenhuis chirurgen at work | Obesity Centre Brussels

In de volksmond noemen we gastric banding ook wel een maagring of maagband. Dat is ook een vrij goeie weergave van wat er gebeurt: de maag door een band vernauwen zodat er sneller een voldaan gevoel ontstaat en je dus minder gaat eten. Maar dat dekt maar een deel van de lading. Zo’n ingreep verdient natuurlijk een diepgaandere uitleg.

Van naaldje tot draadje

De maagring of gastic banding is naast de gastric sleeve of gastric bypass een ingreep om obesitas te bestrijden. Net als bij de andere twee speelt het sterk in op de totale energiebalans. Bij een maagring wordt vooral de opname van voedsel sterk verminderd; dat noemen we een restrictieve behandeling. Door het bovenste deel van de maag te vernauwen met een elastische band tot zo’n 15 ml is de kleinere ruimte dus ook sneller gevuld. Die volle voormaag zorgt voor minder eetlust en dus ook een kleinere energieopname.

Stomach lap band | Obesity Centre Brussels

Via een kijkoperatie brengt de chirurg een maagband in. Het voordeel van een kijkoperatie is dat er weinig littekens overblijven en de revalidatie best meevalt. Maar de grootste troeven van de maagring zijn enerzijds de aanpasbaarheid en anderzijds de omkeerbaarheid. Door een snelle toegang — vlak onder de huid — tot de maagband kan men de spanning aanpassen om het gewenste effect te bekomen. Maar dus ook omkeerbaar want de band kan men zonder schade verwijderen.

De ingreep wordt ondersteund door een aangepast dieet en dat moet natuurlijk strikt gevolgd worden om resultaten op lange termijn te garanderen. Resultaten variëren sterk op lange termijn waardoor vaak een gastric bypass of gastric sleeve wordt aangeraden als alternatief. Hou zeker ook rekening met de mogelijke complicaties die bij elke chirurgische ingreep aanwezig zijn.

Voldoe ik aan de voorwaarden?

Bij gelijk welke ingreep voor obesitasheelkunde (gastric banding, gastric sleeve of gastric bypass) moet je voldoen aan verschillende voorwaarden:

  • Je bent ouder dan 18 jaar.
  • Je hebt een BMI van:
    • meer dan 40;
    • meer dan 35 met andere complicaties zoals diabetes of hart- en vaatziekten;
    • meer dan 35 en een vorige operatie veroorzaakte complicaties of gaf onvoldoende resultaat.
  • Je volgde een jaar lang een aangepast dieet zonder succes.
  • De behandeling wordt voorgeschreven door een multidisciplinair team zoals dat van Obesity Centre.

Let wel op dat de maagring slechts een hulpmiddel is om gezond en duurzaam af te vallen. Echt succes ken je pas wanneer je ook het strikte en aangepaste voedingspatroon volgt met de juiste motivatie. Oude eetgewoontes veranderen is niet altijd eenvoudig, vandaar dat een multidisciplinaire aanpak het meeste kans op succes biedt.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team om alle opties te bekijken met deskundige en gepersonaliseerde uitleg.