fbpx

De maagring: hoe werkt dat precies?

Wat is een maagband?

Een maagband, ook wel gekend als een maagring of gastric banding, is een gekende ingreep om obesitas te behandelen. Deze restrictieve procedure beperkt de hoeveelheid voedsel die onze maag kan opnemen. De maagband vernauwt namelijk de maag waardoor er sneller een voldaan gevoel ontstaat en je dus minder gaat eten en bijgevolg gewicht verliest.

Maar dat dekt maar een deel van de lading. Een maagbang of maagring verdient natuurlijk een diepgaandere uitleg.

Wie komt er in aanmerking voor een maagring?

Een maagring of maagbang is een ingreep waar niet iedereen voor in aanmerking komt. Of het nu gaat om een maagband, maagverkleining of maagomleiding; bij eender welke ingreep voor obesitasheelkunde moet je voldoen aan verschillende voorwaarden:

  • Leeftijd
    Je bent ouder dan 18 jaar.
  • BMI
    Je hebt een BMI van:

    • meer dan 40;
    • meer dan 35 met andere complicaties zoals diabetes of hart- en vaatziekten;
    • meer dan 35 en een vorige operatie veroorzaakte complicaties of gaf onvoldoende resultaat.

Bereken hier zelf je BMI

  • Eigen pogingen om te vermageren
    Je volgde een jaar lang een aangepast dieet zonder succes.
  • Een erkend team
    De behandeling wordt voorgeschreven door een multidisciplinair team zoals dat van Obesity Centre.

Ben je niet zeker of je in aanmerking komt voor een maagband? Vraag advies aan onze artsen.

Een maagring: stap voor stap

De voorbereiding op de ingreep

Een goede voorbereiding is het begin van alles. Dat geldt ook voor het plaatsen van een maagring. Daarom worden er eerst tal van onderzoeken gedaan, zoals:

  • Bloedonderzoek
  • Elektrocardiogram
  • Longfoto
  • Bezoek aan endocrinoloog

Bovendien is het belangrijk dat je alle medicatie die je inneemt doorgeeft aan je chirurg. In het bijzonder bloedverdunnende medicatie zoals o.a. aspirine. Mogelijks moet deze medicatie tijdelijk stopgezet worden om de operatie te kunnen uitvoeren.

Daarnaast is het belangrijk om de dag van je ingreep nuchter te blijven. Dit geldt al vanaf middernacht.

De operatie

De maagring of maagband is naast de gastric sleeve of gastric bypass een ingreep om obesitas te bestrijden. Net als bij de andere twee ingrepen speelt het sterk in op de totale energiebalans. Bij een maagring wordt vooral de opname van voedsel sterk verminderd; dat noemen we een restrictieve behandeling. Door het bovenste deel van de maag te vernauwen met een elastische band tot zo’n 15 ml is de kleinere ruimte dus ook sneller gevuld. Die volle voormaag zorgt voor minder eetlust en dus ook een kleinere energieopname.

Via een kijkoperatie brengt de chirurg een maagband in. Met slechts enkele, kleine injecties krijgt de chirurg toegang tot de maag. Door een snelle toegang tot de maagband, ook wel poortjes vlak onder de huid genoemd,  kan men de spanning aanpassen om het gewenste effect te bekomen. De ingreep is dus omkeerbaar want de maagband kan  zonder enige schade verwijderd worden.

Het fysieke herstel na het plaatsen van een maagring

Het voordeel van het laparoscopisch inbrengen van een maagband is dat er weinig littekens overblijven en de revalidatie best meevalt. Gemiddeld kan men na een 10-tal tot 14 dagen de dagelijkse activiteiten opnieuw hervatten.

Het voedingsadvies na het plaatsen van een maagring

De maagring is slechts een hulpmiddel is om gezond en duurzaam af te vallen. (link: blog gezond afvallen vs snel afvallen) Echt succes ken je pas wanneer je ook het strikte en aangepaste voedingspatroon volgt met de juiste motivatie. Oude eetgewoontes veranderen is niet altijd eenvoudig, vandaar dat een multidisciplinaire aanpak (link: blog gezond afvallen vs snel afvallen) het meeste kans op succes biedt.

Vlak na het plaatsen van de maagband, kan je niet onmiddellijk starten met het eten van vaste voeding. Je maag heeft tijd nodig om te herstellen van de ingreep. Het algemeen voedingsadvies na een maagband luidt als volgt:

  • Gedurende de eerste 14 dagen na de ingreep
    De eerste weken na de plaatsing van de maagband adviseren we te starten met vloeibare voeding om je maag de rust te gunnen die het nodig heeft.
  • Na de eerste 2 weken na de ingreep
    Nadien kan je langzaam overschakelen op half vaste voeding die goed verteerd kan worden.
  • Na 5 weken na de ingreep
    Nadien kan je langzaam overschakelen om vaste voeding. Om gewicht te verliezen is het belangrijk dat je het juiste voedingsadvies krijgt.

Professioneel voedingsadvies op maat is essentieel om de werking van de maagband te garanderen. Vraag daarom advies aan ons multidiscipliair team.

De voor- en nadelen van een maagring.

Iedere vorm van obesitaschirurgie heeft zo zijn voor- en nadelen, ook de maagband. Wanneer je een chirurgische obesitasingreep overweegt, is het essentieel goed geïnformeerd te zijn en dus ook alle voor- en nadelen te kennen.

De voordelen van een maagring

Er zijn heel wat voordelen aan een maagring (of maagband) ook ten opzichte van andere ingrepen waarmee obesitas kan bestreden worden. We lijsten de belangrijkste voordelen van een maagband voor je op:

  • Hulp bij gewichtsverlies
  • Via een kijkoperatie
  • Kleine littekens
  • Aanpasbaarheid van de maagbang
  • Omkeerbare ingreep
  • Geen zware operatie

De nadelen van een maagring

Net zoals bij iedere heelkundige ingreep zijn er ook nadelen verbonden aan de plaatsing van een maagband, zoals:

  • Plaatselijke verdoving
  • Minder kunnen eten
  • Injectiepoortjes onder de huid
  • Noodzakelijke afstelling van de maagband

Heb je vragen in verband met de voor- en nadelen van een maagring? Vraag advies aan onze artsen. We beantwoorden met plezier al je vragen over een maagband.

Resultaten van een maagring

Het effectieve resultaat van een maagring hangt sterk af van de mate waarin het voedingsadvies en de multidisciplinaire aanpak zoals voorzien worden opgevolgd Een maagband helpt bij gewichtsverlies, tenzij je vervalt in oude, minder gezonde gewoonten. Zorg daarom voor een goed netwerk van personen die je vertrouwt (familie, vrienden, psycholoog, diëtist, bewegingscoach, huisarts, …) en die je steunen in je afslankproces.

Daarnaast kan een maagband (of maagring) ook onrechtstreeks positieve invloeden hebben op onze gezondheid. Zo zorgt gewichtsverlies op zich voor een lager risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, ….

De risico’s van een maagring

Een heelkundige ingreep draagt altijd bepaalde risico’s met zich mee, dat is bij een maagband niet anders. We lijsten enkele mogelijke complicaties van een dergelijke ingreep voor je op:

  • Banderosie: de maagring gaat door de maag groeien met veel pijn tot gevolg.
  • Bandsliping: een verkeerd eetpatroon kan gevolgd worden door herhaaldelijk braken. Dit kan op zijn beurt ervoor zorgen dat de maagband niet meer op de juiste positie zit.
  • Zure oprispingen
  • Kanteling van het poortje door gewichtsverlies
  • Lekkage
  • Infectie van het poortje

Blijf niet met vragen zitten over de mogelijke complicaties van een maagring. Vraag meer informatie aan onze artsen.

Is een maagband de juiste ingreep voor jou?

Bespreek altijd met je arts de verschillende opties om de strijd aan te gaan met zwaarlijvigheid. Ieder dossier is anders en kan dus niet zomaar vergeleken worden. De ene persoon is om specifieke redenen beter af met een maagverkleining dan een maagband. De andere zal dan weer meer gewonnen zijn met een gastric bypass dan een maagring.

Samen bepalen we de beste behandeling voor jou.

Meer informatie of persoonlijk advies over een maagband of obesitaschirurgie?

Meer informatie over obesitaschirurgie

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, de complicaties die kunnen optreden bij een gastric sleeve of gastric bypass of welke optie voor jou het beste is? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Meer informatie over voedingsadvies na een maagring

Wil je graag meer weten over het juiste voedingsadvies voor jou voor en na de plaatsing van de maagring? Vraag raad aan onze artsen of diëtiste. Wij beantwoorden graag al je vragen.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren