fbpx

Waarom obesitas en suikerziekte vaak hand in hand gaan

By november 30, 2021Algemeen, Gezondheid
Dokter bekijkt bloedsuikerspiegel patiënt

De relatie tussen obesitas en suikerziekte is complexer dan gedacht. Het klopt dat het risico op diabetes stijgt bij mensen met obesitas. 15% van mensen met een BMI hoger dan 27 ontwikkelt diabetes. En 85% van de patiënten met diabetes type 2 heeft een BMI hoger dan 27. Een duidelijk verband dus.

Overgewicht en obesitas in België

De cijfers liegen er niet om, in onze maatschappij komt overgewicht steeds vaker voor. Uit een Belgische gezondheidsenquête uit 2018 blijkt dat haast ½ van de Belgen kampt met overgewicht. Kinderen, jongeren en ouderen, niemand ontsnapt eraan. Het onderzoek wees uit dat zo’n 16% onder kinderen en jongeren last heeft van overgewicht en zelfs 5% heeft obesitas. Naarmate de leeftijd stijgt zien we ook het overgewicht en obesitas drastisch toenemen.

De gevolgen op onze gezondheid zijn immens.

Cijfers uit de gezondheidsenquête 2018

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte, ook wel diabetes genoemd, is een ziekte waarbij onze bloedsuikerspiegel ontregelt is. Dit komt doordat ons lichaam de insuline die we zelf aanmaken onvoldoende opneemt of doordat onze pancreas onvoldoende insuline produceert. Bijgevolg hebben we te veel suiker in ons bloed.

Er bestaan verschillende soorten suikerziekte, de twee meest voorkomende zijn zonder twijfel: type 1 en type 2. We leggen het verschil even kort uit:

  • Diabetes type 1:
    Type 1 is de “erfelijke variant”. Meestal manifesteert deze zich bij kinderen of jongvolwassenen. Het is onmogelijk om suikerziekte type 1 te vermijden. Het eigen immuunsysteem valt de pancreas aan waardoor deze niet meer in staat is voldoende insuline aan te maken. De patiënt is daarom genoodzaakt zelf insuline toe te dienen.
  • Diabetes type 2:
    Diabetes type 2 komt het vaakst voor bij volwassenen en wordt in de hand gewerkt door verschillende factoren zoals leeftijd, erfelijkheid, een ongezonde levensstijl, overgewicht… In dit geval heb je zelf dus wel een bepaalde mate van invloed. Met een gezonde levensstijl kom je al een heel eind en verlaag je de risico’s.
illustratie van iemand die zijn suiker meet via een prik in de vinger

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

De symptomen van diabetes kunnen variëren naargelang het type. We zetten alle symptomen even voor je op een rij:

  • Symptomen van suikerziekte type 1:
    • Extreem veel dorst
    • Ongewoon veel plassen
    • Gewichtsverlies zonder duidelijke reden
    • Wazig zicht
    • Misselijheid
    • Braken
    • Ongebruikelijke eetlust
  • Symptomen van suikerziekte type 2:
    • Extreem veel dorst
    • Ongewoon veel plassen
    • Last van droge ogen
    • Slecht genezende wonden
    • Kortademigheid
    • Vaak terugkerende blaasontsteking
    • Vermoeidheid

Is er een link tussen suikerziekte en obesitas?

Helaas is het antwoord “ja”. Zoals we reeds aanhaalden is diabetes type 2 een vorm van suikerziekte waarbij de alvleesklier minder goed functioneert en het lichaam niet meer correct reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Mensen met overgewicht of obesitas hebben een verlaagde gevoeligheid voor lichaamseigen insuline.

Overgewicht en obesitas gaan bovendien gepaard met een verhoging van vetzuren rondom de spiercellen en de lever wat de verwerking van glucose nog verder verstoort. Die procesverstoring zorgt voor een mindere opname van glucose en een slechte verwerking van vet door de lever.

Is de link tussen diabetes en obesitas een groeiend probleem?

Woorden als epidemie moeten natuurlijk verstandig gebruikt worden maar cijfers rond obesitas en diabetes type 2 zijn ronduit onrustwekkend. Vandaag lijdt de helft van de volwassen Belgen aan overgewicht en tegen 2030 zal meer dan de helft van de vrouwen te zwaar zijn. Ook de jeugd doet het niet goed: meer dan 100.000 jongeren in Vlaanderen hebben nu obesitas.

Deze obesitasepidemie wordt gevolgd door een diabetes type 2-epidemie, daar waarschuwt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor. Ook hart- en vaatziekten zijn onlosmakelijk verbonden met de obesitasepidemie. In plaats van deze twee vervolgproblemen aan te pakken, moedigt WHO aan om de hoofdoorzaak aan te pakken: obesitas.

Wat met kunstmatige zoetstoffen?

Geen eenvoudige vraag, dat kunnen we je alvast vertellen. Er werden al veel onderzoeken gedaan naar de invloed van zoetstoffen op ons lichaam. Het ene onderzoek komt tot het besluit dat zoetstoffen de kans op overgewicht vergroten, terwijl andere onderzoeken dan weer het tegenovergestelde beweren. Het gebruiken van zoetstoffen op zichzelf hoeft geen directe oorzaak te zijn van overgewicht, dit kan louter toevallig zijn.

Preventie, preventie, preventie

Het is geen hol modewoord, preventie. Het zal de samenleving per capita erg veel opbrengen als we onze jeugd in de juiste richting kunnen sensibiliseren. Afgezien van genetische factoren zijn de deviezen klaar en duidelijk: we moeten met z’n allen meer bewegen en beter eten. Investeren in goede, professionele begeleiding is voor sommige mensen dé manier om er daadwerkelijk aan te beginnen.

Meer informatie de link tussen overgewicht en suikerziekte?

Heb je nog vragen in verband met obesitas en diabetes of hoe je jezelf een gezonde levensstijl aanneemt? Neem gerust contact met ons op.  Wij beantwoorden graag al je vragen.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren