fbpx

Gewichtstoename: dit zijn de mogelijke oorzaken

By september 28, 2022Algemeen
Gewichtstoename kan veroorzaakt worden door medicatie

Zie je het cijfer op de weegschaal alsmaar stijgen? Soms weet je niet onmiddellijk waaraan je de gewichtstoename kan toeschrijven. Zo kan je gewichtstoename te wijten zijn aan een medische oorzaak. Maar ook psychologische aspecten kunnen aan de basis liggen van het stijgende cijfer.

Medische oorzaken van gewichtstoename

Gewichtstoename tijdens de overgang

De menopauze is een periode die iedere vrouw op een gegeven moment doormaakt. Voor sommige vrouwen duurt de overgang jaren, bij andere is het na enkele maanden alweer voorbij. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang een plotselinge gewichtstoename. Het heeft alles te maken met de veranderingen in de hormonenspiegel. De hormonen oestrogeen en progesteron kennen een sterke daling. Dit kan leiden tot meer cravings en meer buikvet.Vrouwen in de menopauze zouden volgens onderzoek gemiddeld 2,5 kg bijkomen.

De menopauze kan dus net zoals de menstuatie invloed hebben op het gewicht.

Illustratie van een schilklier.

Gewichtstoename door een trage schildklier

Een trage schildklier kan een stijging in je gewicht veroorzaken. De schildklier werkt dan niet zoals het zou moeten waardoor er te weinig hormonen worden aangemaakt, met gewichtstoename tot gevolg. Daarnaast zijn er nog enkele factoren die kunnen wijzen op een trage schildklier. Denk maar aan vermoeidheid, lusteloosheid, haaruitval, somberheid, spierverzwakking, enzovoort.

Gewichtstoename na het verwijderen van de schildklier

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van een schildklieroperatie op het gewicht, maar toch heersen er nog veel vraagtekens. Een eenduidig antwoord bestaat voorlopig nog niet. Sommige onderzoeken wijzen op een gewichtstoename na het verwijderen van de schildklier. Andere studies stellen geen significante veranderingen in het gewicht vast.

Het wordt over het algemeen wel gecommuniceerd als één van de mogelijke bijwerkingen van schildklierchirurgie.

Gewichtstoename door medicatie

Medicijnen kunnen een invloed hebben op ons gewicht. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onze eetlust opwekken of de werking van de schildklier vertragen. Sommige medicijnen geven ook eendorstgevoel. Hierdoor ga je meer drinken. Ben je een fervente fan van gesuikerde frisdranken, dan kan het zijn dat je hierdoor bijkomt. Sommige medicatie werkt vocht ophoudend, ook hierdoor kan je een stijging merken op de weegschaal.
Gewichtstoename kan veroorzaakt worden door medicatie

Depressie

Een depressie leidt regelmatig tot gewichtstoename. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat depressieve gevoelens, angst en eenzaamheid kunnen zorgen voor een toename in gewicht. Dit komt doordat mensen met depressieve gedachten vaak troost zoeken in voeding, beter gekend als comfort food 

Daarnaast kan ook antidepressiva een rol spelen. Net zoals andere medicijnen, zorgen zij in sommige gevallen voor een gewichtstoename.  

 

Niet-medische oorzaken van gewichtstoename

Ouderdom

Iemand die zegt dat hij kan eten zoveel als hij wil zonder bijkomen, krijgt vaak de opmerking “wacht maar tot je 30 bent”. Een cliché dat wel, maar er zit een waarheid achter. Na je 30ste vertraagt je stofwisseling automatisch. Met als gevolg dat je gemakkelijker bijkomt, ook al eet je niet anders dan vroeger of sport je nog steeds evenveel.

Slaaptekort

De American Heart Association deed onderzoek naar de relatie tussen slaapgebrek en het gewicht. Hun onderzoek toonde aan dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen, een grotere kans hebben om bij te komen. Er kwam nog een bijkomende relatie aan het licht. Zo bleek dat de hoeveelheid slaap en de mate waarin iemand hierdoor kan verdikken met elkaar verboden is. [1]Bovendien heeft een gebrek aan slaap invloed op ons energielevel, waardoor je mogelijks minder tot geen zin hebt om te sporten.

Een vrouw geeuwt door slaaptekort.

Emotie-eten

Niet enkel mensen die kampen met een depressie krijgen te maken met emo-eten. Emotie-eten is het fenomeen waarbij iemand steun zoekt in voeding. Bepaalde gebeurtenissen of gevoelens zetten dan een kettingreactie in gang waardoor iemand toevlucht zoekt in comfort food. Het kan gaan om grote omstandigheden, maar ook kleine kwesties kunnen een sterke emotie teweegbrengen waardoor iemand zich laat verleiden door emotioneel eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ruzie met iemand uit je directe omgeving, stress voor een belangrijke presentatie, angst om iemand teleur te stellen, een stressvolle rit naar huis, enzovoort.

Wil je werken aan emotie-eten? Dan heb je net zoals wanneer je je levensstijl wil omgooien, baat bij een steunnetwerk. Een groep mensen waar jij je comfortabel bij voelt en bij wie je jezelf durft zijn. Ze vormen jouw veilige plek. Het kan gaan om vrienden of familie, maar ook je huisarts, diëtist, sportcoach of psycholoog kan tot deze groep behoren.

Stress

Sommige mensen vermageren door stress, andere komen juist bij. Het toont direct aan dat stress een vreemd beestje is, dat ons helemaal overhoop kan gooien. Wanneer je bijkomt kan dit vaak teruggebracht worden tot ongezondere eetgewoonten: veel frisdrank, vaker fastfood of meer tussendoortjes.

Er bestaat zoiets als gezonde stress en ongezonde stress. Het is deze laatste die het probleem vormt. Bij ongezonde stress, ook wel chronische stress genoemd, ervaar je voor langere periode een hoog stressniveau. Je lichaam is met andere woorden voor langere tijd in volle paraatheid.

Te weinig beweging

Voldoende beweging draagt bij aan een gezonde levensstijl. Toch beweegt 1 op 3 volwassen Belgen niet voldoende, dat bevestigen de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voldoende beweging is belangrijk zowel wanneer je een gezond gewicht hebt, als wanneer je kampt met overgewicht of obesitas.

Het gaat niet louter om intensief sporten, maar om een combinatie van licht, matig en hoog intensieve inspanningen.

Last van overgewicht? Met deze 5 tips kan je werken aan je fitheid.

Persoonlijk advies over gewichtstoename

Meer informatie over de mogelijke oorzaken van gewichtstoename

Medische reden of niet, een plotse gewichtstoename kan je best bespreken met een arts of diëtist. Ook wanneer je kampt met overgewicht of obesitas, ga je dit gesprek beter aan. Zodra je de oorzaak kent, kunnen we aan een oplossing werken. Je hoeft het dus niet alleen te doen. Laat je bijstaan door onze artsen en werk aan een gezonde levensstijl.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren

[1] https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/leidt-slaapgebrek-tot-overgewicht