fbpx

Afvallen met Ozempic: goed idee of toch maar beter niet?

By mei 3, 2023Gezondheid
Perdre du poids avec Ozempic

Ozempic is alomtegenwoordig. In de krant verschijnt artikel na artikel en ook tijdens het Journaal of via onze social media is het onderwerp niet weg te denken. Waarom is het zo populair en is Ozempic een oplossing voor gewichtsverlies? In dit artikel bespreken we wat het is, de voor- en nadelen. Want voor je naar de apotheker rent, is het belangrijk om te weten waaraan je je mag verwachten.   

Wat is Ozempic?

Ozempic is een geneesmiddel van een Deense farmagigant dat ondertussen al enkele jaren op de markt is. Wekelijks dien je jezelf met een pen te injecteren met het medicijn. Tot voor kort werd het voorgeschreven als behandeling voor diabetes type 2. Dit altijd in combinatie met voedings- en bewegingsadvies.  

Het actieve bestandsdeel, semaglutide, werkt in op de pancreas en de hersenen. Het doet de bloedsuikerspiegel dalen en remt de eetlust af. Waardoor men vaak minder eet en dus gewicht verliest. Voor diabetespatiënten is het zeker en vast een goed medicijn. Maar geldt dat ook voor mensen met overgewicht of obesitas?  

Zonder voorschrift wordt het een investering. Zo kost het gemiddeld tussen € 100 en € 250 per maand. Per jaar betekent dat een bedrag gaande van € 1200 tot € 3000.  

Perdre du poids avec Ozempic

 

Wat zijn de bijwerkingen van Ozempic   

De bijwerkingen zijn niet min, zeker niet als je weet dat je het medicijn zo’n anderhalf jaar zou moeten nemen. We lijsten het even op:  

 • Buikpijn  
 • Diarree 
 • Constipatie  
 • Braken  
 • Misselijkheid  
 • Maag- en darmklachten  
 • Hoofdpijn  
 • Uitdroging  
 • Vermoeidheid  
 • Huiduitslag  
 • Pancreasontsteking  
 • Oogbeschadiging  

 

Afvallen met Ozempic: gewichtsverlies 

Vermageren met Ozempic is populair omdat het wel een wondermiddel lijkt. Het belooft op 68 weken een gemiddeld gewichtsverlies van 15%. Indien deze claims waar zijn, betekent dit echter niet hetzelfde voor iedereen. Bovendien is het ook niet noodzakelijk het einde van overgewicht of obesitas. Alles hangt af van je lichaamsbouw, hieronder een overzichtje van hoeveel minder 15% betekent per gewicht.

 

Gewicht Gewichtsverlies

90 kg  

13,5 kg  

100 kg  

15 kg  

110 kg  

16,5 kg 

120 kg  

18 kg  

130 kg  

19,5 kg  

140 kg  

21 kg  

150 kg  

22,5 kg 

Deze cijfers tonen aan dat 15% zeker een verschil is, maar vaak niet voldoende om terug een gezond gewicht te bekomen. 

Gewichtsverlies met Ozempic volgens wetenschappelijk onderzoek 

Onderzoek, gesponsord door Novo Nordisk, bevestigt dat mensen die het medicijn namen gemiddeld zo’n 15 kg afvielen. De controlegroep verloor in deze studie 2,6 kg. Hiervoor moesten zowel de testgroep als de controlegroep bijna anderhalf jaar zichzelf wekelijks een spuit toedienen. Bij de testgroep was dat een met Ozempic, bij de controlegroep ging het om een placebo. Beide groepen kregen voedingsadvies en een bewegingsprogramma. Alle testpersonen gooiden hun huidige levensstijl om.  

Een kanttekening bij dit onderzoek is dat het overgrote deel van de testpersonen vrouwen waren waarvan een meerderheid zich in een pre-diabetes stadium bevond. Hierdoor moeten we voorzichtig omgaan met de resultaten en kunnen we niet zomaar veralgemenen voor de gehele bevolking.  

Anderzijds is er weinig onderzoek dat de impact van het medicijn op lange termijn aantoont voor obesitaspatiënten. Tot nu toe tasten we nog in het donker over de eventuele implicaties op latere leeftijd.  

Daarnaast zijn er ook heel wat onderzoeken die elkaar tegenspreken. Eén ding is zeker, de wetenschappelijke wereld is nog volop aan het analyseren.  

Wie kan nog volgen?   

De producenten van Ozempic of andere gelijkaardige medicijnen alvast niet. Zij kunnen de vraag simpelweg niet volgen. En één grote groep mensen lijdt hier het hardst onder: de diabetespatiënten. Door de stormloop op Ozempic, komen zij soms van een kale reis terug van de apotheker. De populariteit van het geneesmiddel is vooral te wijten aan de aandacht dat het product kreeg in Hollywood en in de media. Sindsdien kent de verkoop ongekende hoogtes, met alle gevolgen van dien voor mensen wiens gezondheid echt afhankelijk is van het medicijn.  

 

Afvallen met Ozempic: wat daarna?   

Eenmaal je stopt met Ozempic of een gelijkaardige variant, houdt ook meteen de werking van het actieve bestanddeel op. Je bloedsuikerspiegel wordt niet langer in toom gehouden en ook je eetlust keert terug. Het gevolg is dat veel mensen na het gebruik van Ozempic gewoon weer bijkomen. Soms gaat het zelfs over meer gewicht dan voordien, zeker wanneer de levensstijl onvoldoende werd aangepast.  

Zo is het nog maar eens bewezen dat obesitas en overgewicht niet simpel zijn om te behandelen. Een multidisciplinaire behandeling is nodig om blijvend resultaat te krijgen.

Wil je meer weten over Ozempic of manieren om gezond gewicht te verliezen?  

Maak een afspraak en vuur al je vragen af op onze artsen. Ze beantwoorden met veel plezier je vragen en helpen je op weg naar een gezonder gewicht. Samen zoeken we naar de beste behandeling voor jou.  

Maak een afspraak

Deze artikels zijn ook interessant voor jou