fbpx

Obesitas als wegbereider voor diabetes. Hoe zit dat?

By januari 24, 2020Algemeen, Gezondheid
Diabetes insuline

De titel dekt in dit geval de lading niet want de relatie tussen obesitas en diabetes type 2 is complexer dan gedacht. Wel is het zo dat het risico op diabetes type 2 stijgt bij mensen met obesitas. Een duidelijk verband dus: vijftien procent van mensen met een BMI hoger dan 27 ontwikkelt diabetes type 2. En 85 procent van de patiënten met diabetes type 2 heeft een BMI hoger dan 27. Hoe zit dat nu?

Is het verband insuline?

Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte waarbij de alvleesklier minder goed functioneert en het lichaam niet meer correct reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline in het lichaam wordt als het ware niet meer gedetecteerd, waardoor ze haar werk niet meer kan doen. Als gevolg daarvan blijft er te veel suiker in het bloed van de patiënt. In eerste instantie maakt het lichaam nog extra insuline aan, maar na enige tijd valt de productie stil.

Mensen met obesitas hebben een verlaagde gevoeligheid voor lichaamseigen insuline. Dit gaat gepaard met een verhoging van vetzuren rondom de spiercellen en de lever wat de verwerking van glucose nog verder verstoort. Die procesverstoring zorgt voor een mindere opname van glucose en een slechte verwerking van vet door de lever.

Een groeiend probleem

Woorden als epidemie moeten natuurlijk verstandig gebruikt worden maar cijfers rond obesitas en diabetes type 2 zijn ronduit onrustwekkend. Vandaag lijdt de helft van de volwassen Belgen aan overgewicht en tegen 2030 zal meer dan de helft van de vrouwen te zwaar zijn. Ook de jeugd doet het niet goed: meer dan 100.000 jongeren in Vlaanderen hebben nu obesitas.

Deze obesitasepidemie wordt gevolgd door een diabetes type 2-epidemie, daar waarschuwt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor. Ook hart- en vaatziekten zijn onlosmakelijk verbonden met de obesitasepidemie. In plaats van deze twee vervolgproblemen aan te pakken, moedigt WHO aan om de hoofdoorzaak aan te pakken: obesitas.

Preventie, preventie, preventie

Het is geen hol modewoord, preventie. Het zal de samenleving per capita erg veel opbrengen als we onze jeugd in de juiste richting kunnen sensibiliseren. Afgezien van genetische factoren zijn de deviezen klaar en duidelijk: we moeten met z’n allen meer bewegen en beter eten. Investeren in goede, professionele begeleiding is voor sommige mensen dé manier om er daadwerkelijk aan te beginnen.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen. We geven je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen.