fbpx

Alcohol en overgewicht: wat weten we?

By oktober 11, 2023Algemeen, Behandeling

De Belg lust wel een glaasje. Initiatieven zoals Tournée Minérale brengen alcoholgebruik onder de aandacht. En dat is goed, want de cijfers die druglijn.be vrijgeeft over de algemene alcoholconsumptie in België doet wenkbrauwen fronsen. Hoog tijd om stil te staan bij de effecten van alcohol op het gewicht. Ook na een operatie zoals gastric bypass vormt alcohol een probleem. Het helpt niet dat men de ene week bij hoog en laag beweert dat een glaasje wijn bij het eten mag, en de andere week is elke druppel uit den boze. Tijd voor duidelijkheid. Wat weten we vandaag? Je komt het hier te weten.

Alcoholconsumptie in België

De cijfers liegen er niet om. Volgens druglijn.be dronken we in België met z’n allen gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per persoon. Dat is zoals ze zelf op hun website schrijven het equivalent van 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn en 1,1 liter sterke drank. Zo’n 14% van de Belgen zou meer dan 10 glazen alcohol per week drinken.

De coronapandemie bracht wat schommelingen teweeg. In Vlaanderen geeft men aan dat 1 op de 4 minder alcohol nuttigt dan voor de lockdowns. Toch zegt 21% juist meer te drinken dan voor de pandemie in alle hevigheid losbrak. Er vond ook een verschuiving plaats in het moment waarop alcohol gedronken wordt. Zo is drinken niet langer uitsluitend een weekendactiviteit. Sinds de lockdowns is het verbruik verspreid over de week. Voor de ene werden de lockdowns een moment waarop alcohol een minder prominente rol in hun leven aannam. Voor de andere was het een toevlucht.

Alcohol en overgewicht:

Glas wijn met kaas en salami

Het is geen geheim dat je best alcohol aan je laat voorbijgaan als je wilt afvallen. Geen enkele topsporter zweert bij zijn glas wijn of bier en dat is door hun wetenschappelijke begeleiding al een teken aan de wand. Alcoholhoudende dranken bevatten dan ook veel calorieën zonder van toegevoegde waarde te zijn voor een dieet. Laat je niet verleiden door praatjes over antioxidanten, vitaminen en mineralen om toch een glas wijn goed te praten.

Alcohol als een dikmaker

Soms is de waarheid hard: een glas wijn of bier bevat ongeveer 10 gram alcohol en dat staat al gelijk aan 70 kilocalorieën. Tel daarbij nog eens de suikers en dan kom je snel boven de 100 kcal uit. Bij een glaasje hoort ook een stukje kaas, toch? Het is bewezen dat alcohol je zin in vettige hapjes laat toenemen; een bijkomend effect dus.

Drank Alcohol Calorieën (+/-)
Water 0% 0 kcal
Cola (33 cl) 0% 139 kcal
Cola zero (33 cl) 0% 1 kcal
Sinaasappelsap (glas) 0% 84 kcal
Jupiler (33 cl) 5,2% 150 kcal
Duvel (33 cl) 8,5% 211 kcal
Tripel Karmeliet (33 cl) 8,4 % 250 kcal
Kriek Lindemans (33 cl) 3,5% 175 kcal
Porto (glas) +/- 20% 120 kcal
Gin, Rum, Wiskey (glas) +/- 40% 250 kcal
Schuimwijn, cava, champagne (glas) +/- 12% 50 kcal

Toch is met de vinger wijzen nooit een goed idee, want wie leeft er nu voortdurend volgens de regels? Het is voor ons vooral belangrijk om de houding met alcohol te veranderen. Het mag geen gewoonte worden, maar af en toe een glas moet wel kunnen. Beter dan jezelf continu schuldig te voelen over die paar pintjes of glazen wijn in een week; zou je je trots mogen voelen voor die vele glazen die je verstandig hebt laten passeren. Geniet dus eens van een glas goede wijn op zondag, maar laat die tweede of derde staan. En staar je niet blind op het aantal calorieën. Drink je een glaasje alcohol? Geniet ervan!

Alcohol wordt vaak beschouwd als een dikmaker en dat is niet geheel onterecht. Want naast de bijkomende kaasblokjes en chips zijn er nog andere invloeden van alcohol:

  • Hoog in calorieën
  • Geen essentiële voedingsstoffen
  • Toegevoegde suikers
  • Onderdrukking van de vetverbranding

Alcohol na een gastric bypass

Alcohol is meer dan een dikmaker, vooral na een gastric bypass. De schadelijke gevolgen van alcohol vergroten alleen maar na een ingreep. Dat is de reden waarom alcohol geheel wordt afgeraden na een gastric bypass. En dat is niet onlogisch: door de bypass wordt alcohol veel sneller en langdurig in de darmen opgenomen. Die versnelde en verhoogde opname zorgt bij veel mensen voor een heel lichte tolerantie; met alle gevolgen van dien.

De effecten van alcohol vergroten na een gastric bypass. Dat wil dus ook zeggen dat het verslavende karakter van alcohol sterker speelt. Daarom is het uiterst belangrijk om je te hoeden voor de gevaren van alcohol, ook al hou je het verstandig. Geheelonthouding na een gastric bypass is gestoeld op doortastend onderzoek met aantoonbare resultaten. De begeleiding na een obesitasingreep is iets waar Obesity Centre Brussels op staat, niet zonder reden.

Wil je persoonlijk advies om te vermageren?

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen. We geven je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen. We bekijken jouw persoonlijke situatie en geven advies op jouw maat.

Maak een vrijblijvende afspraak

Deze artikels zijn interessant voor jou