Heb je ieder jaar steevast goede voornemens? Denk je telkens aan het begin van het nieuwe jaar “dit keer hou ik vol”? Of denk jij iedere zondagavond “morgen ga ik op dieet”? Om dan enkele dagen, weken of maanden later te vervallen in oude gewoontes.
De truc is nochtans heel simpel: gezonde gewoontes starten niet op 1 januari of op maandag. De datum maakt helemaal niets uit. Als je oprecht iets wil veranderen, waarom zou je dit dan aan een bepaalde datum of een dag willen koppelen? Wij helpen je om gezonde gewoontes aan te meten wanneer jij er klaar voor bent.
Wat zijn gezonde gewoontes?
Gezonde gewoontes komen in verschillende gedaantes. Ze bestaan zowel op vlak van voeding, mentale fitheid als beweging.
- Mentale gewoontes
Je mentaal welzijn is extreem belangrijk voor je algemene gezondheid. Het loont dus zeker de moeite om op mentaal vlak gezonde gewoontes te kweken. - Voedingsgewoontes
Gezondere voedingsgewoontes aannemen, is misschien wel de meest voorkomende doelstelling van allemaal. Denk maar aan het drinken van minder frisdrank of meer groenten eten. - Bewegingsmethodes
Meer bewegen behoort tot de populaire voornemens. Meer wandelen, vaker naar de fitness, de trap nemen in plaats van de lift, enzovoort. De lijst lijkt wel eindeloos.
Hoelang duurt het voor je een gezonde gewoonte gewoon bent?
Gemiddeld duurt het 66 dagen voor een gezonde gewoonte helemaal in je onderbewuste is opgenomen. Er is dus wel degelijk een verschil tussen gezonde intenties en gewoontes. Het is bij de eerste dat het allemaal begint. De intentie om gezonder te leven en daar concrete actiepunten aan te koppelen. Pas na een lange tijd wordt die intentie ook een gewoonte.
Wat zijn de voordelen van gezonde gewoontes?
Soms maken we keuzes waarvan we weten dat ze eigenlijk slecht voor ons zijn. Dat is eigen aan de mens. Toch loont het de moeite om stap voor stap onze mindere gewoontes in te ruilen voor gezonde. Hoe meer gezonde gewoontes je implementeert in je leven, hoe duidelijker de voordelen merkbaar worden. Gezonde gewoontes zorgen ervoor dat je minder stress ervaart en meer innerlijke rust vindt. Het boost je energie en zorgt ervoor dat je beter kan slapen. Klinkt veelbelovend, toch?
En er is meer, want je vermijdt ook heel wat onaangename gevolgen van ongezonde gewoontes. Denk maar aan concentratieproblemen, hoofdpijn, buikpijn, darmklachten, negatieve gedachten, angstaanvallen, rusteloosheid, … De lijst kan zo nog wel even doorgaan.
Tips om gezonde gewoontes aan te meten
#1 Wees realistisch
Mensen zijn van nature gewoontedieren. Een gezonde gewoonte aanleren klinkt eenvoudig, maar onbewust keren we vaak terug naar wat we gewoon zijn. Zoals je ondertussen weet, duurt het gemiddeld 66 dagen voor een nieuwe gewoonte ingeburgerd is in jouw routine. Het is normaal dat je nieuwe, gezonde gewoontes de ene dag net iets vlotter gaat dan de andere. Laat je op mindere dagen vooral niet ontmoedigen. Zie het zeker niet als ‘falen’, dat maakt het je op termijn moeilijker. De ene dag is de andere niet, morgen is er een nieuwe.
#2 Maak het je makkelijk
Wil je gezonde gewoontes volhouden? Help jezelf dan een beetje. Als je hebt voorgenomen om meer groenten te eten, koop dan bijvoorbeeld snackgroenten in de supermarkt. Zo heb je makkelijk een extra portie groenten voor tijdens je lunch of als tussendoortje. En zo zijn er voor iedere gezonde gewoonte die je jezelf wilt aanmeten een aantal dingen die je helpen.
Nam je jezelf voor om 2 keer in de week na het werk te gaan sporten? Leg dan je sportkleren klaar in je wagen. Het is zo gebeurd en je verkleint de stap om te gaan sporten aanzienlijk. Wil je meer aandacht besteden aan positieve zaken in je leven? Koop dan een notitieboekje of een agenda waarin je regelmatig schrijft hoe je je voelt.
Neem dus even de tijd om na te denken hoe jij jezelf kan helpen je gezonde gewoontes vol te houden.
#3 Werk stap per stap
Al je ongezonde gewoontes in één keer omgooien, is slechts weinigen gegeven. Zo leg je jezelf bovendien een extra grote druk op. Stel dat je 10 ongezonde gewoontes wil veranderen. De kans is groter dat je daar niet in slaagt dan wanneer je je concentreert op één enkele gewoonte.
Gun jezelf de tijd om gewoonte per gewoonte gezonder te worden. Wil je bijvoorbeeld meer drinken? Daag jezelf uit om iedere dag 1,5 liter water te drinken en maak het jezelf makkelijk. Weet je bijvoorbeeld dat je graag een bepaald merk water drinkt, koop die flessen. Het is minder ecologisch, maar het zal je helpen om je dagelijks doel te bereiken. Na enkele maanden zit de gewoonte om zoveel te drinken er zo ingebakken dat je misschien wel kan overschakelen op kraanwater als je dat wilt. En zo zijn er nog heel wat producten op de markt die je helpen water drinken. Denk maar aan air up of een motivatiedrinkfles.
Inspiratie voor gezonde gewoontes nodig?
Gezonde gewoontes moet je vooral voor jezelf kiezen. Enkel jij weet waar je echt nood aan hebt. We geven je alvast wat inspiratie voor kleine gewoontes met een mooie impact:
- Drink voor iedere keer dat je eet een glas water, zo drink je meer en neem je de eerste honger weg.
- Eet iedere dag twee stukken fruit en je hebt meteen twee gezonde snacks.
- Maak iedere dag een wandeling. Iedere stap die je extra zet, is er eentje gewonnen.
- Gebruik kleinere borden, dan lijkt de portie optisch groter.
- Kruip op tijd in je bed en probeer 8 uur te slapen, zo heb je meer energie.
- Las één dag in de week een veggiedag in.
- Neem rauwe groenten mee in je brooddoos en eet een portie groenten bij je lunch.
- Zet de televisie uit zo’n half uur voor je gaat slapen en lees een boek.
- Schaf een pocketagenda aan en schrijf je gedachten van je af als dat nodig is.
Wil je meer gezonde gewoontes?
Wil je gezonder door het leven gaan, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Lijken al je pogingen uit het verleden op niets uit te draaien? Maak dan je vrijblijvende afspraak bij onze specialisten. Want je hoeft het niet alleen te doen. Met een beetje hulp, de juiste motivatie en professioneel advies kan ook jij jezelf gezonde gewoontes aanleren.