fbpx

10 tips om meer groenten te eten

By juni 27, 2023Gezondheid
Enkele lunchsalades staan klaar voor de komende week 

“Eet je groentjes op.” We hebben het allemaal wel eens gehoord als kind, één van de favoriete zinnen van de volwassenen in onze omgeving. Hoe vervelend we die zin ook vonden, ze hadden wel een punt. De gemiddelde Belg eet namelijk te weinig groenten (en/of fruit). Het is een tendens die we al jaren zien terugkeren. Cijfers uit een nationale voedingsconsumptiepeiling uit 2014-2015 toonden al dat een meerderheid van de bevolking de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag niet haalde. De leeftijdsgroep 10 tot 17-jarigen doet het daarbij het slechts. Anno 2023 eet het merendeel nog steeds te weinig groenten. In dit artikel geven we je enkele tips om meer groenten te eten

Waarom zijn groenten zo belangrijk?

Groenten dragen, net zoals fruit, bij tot een evenwichtig eetpatroon. Het is onze grootste bron aan vezels, vitaminen en mineralen. En die hebben we nodig om een zo gezond mogelijk leven te leiden. De vitaminen die we dankzij groenten krijgen, versterken ons immuunsysteem, verlagen de bloeddruk en kunnen zelfs zorgen voor een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Redenen genoeg om wat meer groenten te eten.

Gezonde groenten in ieder seizoen

De groenteafdeling in de supermarkt schiet haast uit z’n voegen door de vele groenten. Het hele jaar door kan je sla, paprika’s en boontjes kopen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. We zouden bijna vergeten dat sommige groenten een bepaald klimaat nodig hebben om te groeien en op smaak te komen. Door seizoensgebonden groenten te kopen, kies je voor groenten met extra veel smaak, help je het milieu een handje en ben je mild voor je portemonnee.

Je hoeft gelukkig niet alle groenten met hun bijhorende seizoen van buiten te leren. Je kan gebruik maken van een seizoenskalender. Zo weet je in enkele ogenblikken welke groente nu op z’n lekkerst is.

  • Typische zomergroenten: asperge, tomaat, snijbonen, sla, radijs, courgette, broccoli, Chinese kool, tuinkers, venkel, komkommer, erwten…
  • Typische wintergroenten: Rode en witte kool, savooi, pompoen, rode biet, pastinaak, witloof, spruiten…
  • Heel het jaar door: bloemkool, groene selder, ajuin, prei, champignons, spinazie…

Tips om meer groenten te eten

#1 Maak zelf smoothies van groenten en fruit

Smoothies die je koopt bevatten vaak toegevoegde suikers en bewaarmiddelen waardoor hun “gezonde” factor al snel als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wanneer je zelf een smoothie maakt met groenten en/of fruit bepaal je zelf wat je erin doet en hoeveel.

Maak je smoothies extra voedzaam door één van deze ingrediënten toe te voegen: avocado, banaan, havermout, yoghurt, spinazie, mango, broccoli, boerenkool.

vrouw maakt smoothies met avocado 

#2 Maak soep

In de zomer verliest soep vaak aan populariteit en begrijpelijk ook. Een hete tas soep is vaak niet waar je naar verlangt wanneer het buiten haast 30 graden is. Toch is verse soep het hele jaar door een makkelijke manier om een gezonde portie groenten te eten. Soep kan je eenvoudig voorbereiden. In het weekend maak je een grote kom en vervolgens vries je verschillende porties in. Zo heb je altijd verse soep zonder dat je uren in de keuken moet staan.

#3 Eet groenten tijdens de lunch

Groenten eten tijdens de lunch betekent niet noodzakelijk dat je een slaatje eet. Je kan ook rauwe groenten toevoegen aan je boterhammen. Beleg je boterham met kaas of hesp en voeg bijvoorbeeld ook wat sla of enkele schijfjes komkommer toe. Neem enkele stukjes rauwe wortel mee als dessert. Groenten kunnen je klassieke lunch naar een heel ander niveau brengen.

#4 Meal prep salades

Nog een handige manier om meer groenten te eten en vooral geen tijd te verliezen doorheen de week: meal preps. Je neemt één keer de tijd om je middageten voor een hele week te voorzien en nadien hoef je er niet meer bij stil te staan. Zo kan je bijvoorbeeld de basis voor al je salades voor 1 week hetzelfde houden: sla en tomaat. Vervolgens kan je ieder potje anders afwerken. Aan de ene voeg je zalm, radijsjes en een yoghurtdressing toe, aan de andere tonijn met radijsjes of blokjes kip met zwarte olijven.

Enkele lunchsalades staan klaar voor de komende week 

#5 Verdubbel je portie groenten

De verhoudingen op je bord zijn ook een belangrijke factor in de hoeveelheid groenten die je dagelijks binnenkrijgt. Bij een evenwichtige maaltijd is de helft van je bord gevuld met groenten. Vind je dat te eentonig? Dan kan je ook twee soorten groenten voorzien. Lekkere combinaties zijn witloof en champignons, wortels en broccoli of bloemkool en boontjes.

#6 Maak gevulde groenten

Met gevulde groenten eet je automatisch meer groenten. Gevulde paprika’s, tomaten of courgetten… heerlijk toch?! Met gehakt, bulgur, rijst of couscous. De oven in en je hebt een heerlijke maaltijd. Ook deze schotel kan je de avond voordien klaarzetten, zo hoef je het enkel nog in de oven te duwen. Lekker en simpel.

ovenschotel met gevulde tomaat en courgette

#7 Koop snackgroenten

Geen tijd om wortelen te schillen of komkommer te snijden? Gelukkig bestaan er hapklare groenten in de vorm van snackgroenten:

  • Wortel
  • Radijs
  • Komkommer
  • Paprika
  • Selder
  • Kerstomaat

#8 Zorg dat je altijd groenten in huis hebt

Maak de drempel voor jezelf zo laag mogelijk. De kans is zoveel groter dat je groenten zal eten wanneer ze op je liggen te wachten in de koelkast, dan wanneer je ze nog moet kopen. Leg ze ergens op een zichtbare plaats in je frigo zodat ze goed opvallen wanneer je deze opendoet.

#9 Ontbijt met groenten

Heb jij ooit ontbeten met groenten? Je kan bijvoorbeeld een heerlijke toast maken met avocado en zalm of een omelet met groenten. Hiermee heb je meteen een portie groenten gegeten en zal je lang verzadigd blijven. Zo’n gezond ontbijt zal je meteen tonnen energie geven.

Een losgeklopt ei met tomaatjes en basilicum 

#10 Variatie is alles

Altijd maar hetzelfde wordt na een tijdje saai. Varieer daarom met de groenten die je aankoopt. Ben jij thuis chef aankoopbeheer? Dan bepaal je lekker zelf wat er in je winkelkar komt te liggen. Wanneer iemand anders de boodschappen doet kan je op voorhand bespreken wat jullie volgende week gaan eten en welke groenten daarvoor nodig zijn.

Goedkoop en lekker koken? Dat gaat nog beter met seizoensgroenten.

Wil je graag persoonlijk voedingsadvies?

Ons multidisciplinair team, gesterkt door diëtisten en voedingsdeskundigen, helpt je graag verder om je al vragen te beantwoorden en je persoonlijk voedingsadvies te geven. Zo kijken we samen naar manieren waarop jij jezelf een gezonder eetpatroon kan aanmeten.

Maak een afspraak

5 andere artikels die interessant zijn voor jou