Zelfvertrouwen staat of valt met ons zelfbeeld. Hoe beter we ons voelen, zowel fysiek als mentaal, hoe meer zelfvertrouwen we uitstralen. En nog belangrijker: hoe gelukkiger we zijn. Meer dan redenen genoeg om ons zelfbeeld én ons zelfvertrouwen een extra boost te geven. Benieuwd? Blijf dan zeker lezen, we helpen je je zelfbeeld verbeteren met 7 handige tips!
Wat is een zelfbeeld?
Wie zie jij wanneer je in de spiegel kijkt? Is het een realistische afspiegeling van wat je ziet? Haast niemand ziet zichzelf zoals anderen hen zien. Dat komt omdat we strenger zijn voor onszelf dan voor anderen. Ons zelfbeeld is hoe we onszelf zien. Het gaat om uiterlijke kenmerken, ons verleden, onze overtuigingen, onze onzekerheden, onze sterktes en zwaktes. Alles samen vormen ze ons zelfbeeld. Maar dat beeld is dus niet altijd even waarheidsgetrouw.
Overgewicht en obesitas spelen ook een grote rol in hoe we onszelf beoordelen.
Gevolgen van een negatief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld beperkt je in je leven. Je houdt jezelf tegen om voluit te genieten, te ervaren en simpelweg om te leven. Je maakt het je onnodig zwaar. Want hoe jij jezelf ziet, bepaalt in grote mate de beslissingen die je neemt.
Kortom, je loopt het risico kansen te mislopen en jezelf te saboteren.
Wil je je zelfbeeld verbeteren? Gebruik deze 7 tips!
Je zelfbeeld verbeteren doe je niet in 1-2-3. Het is een proces van vallen en opstaan. Want een negatief zelfbeeld omgooien, is niet eenvoudig. Misschien is het zelfs niet de eerste keer dat je je mentaliteit probeert te veranderen.
#1 Ga bewust om met onzekerheden
Iedereen is onzeker over iets. Bij de ene is het meer zichtbaar dan bij de andere. En voor sommigen werken onzekerheden verlammend. Herken je vooral de laatstgenoemde situatie? Dan is het extra belangrijk dat je bewust omgaat met die onzekerheden, zodat ze je niet gegijzeld houden. Probeer afstand te creëren in je hoofd en geef jezelf wat meer ruimte om naar je gevoelens te kijken. Wanneer we onszelf wat meer differentiëren van onze gedachten, kunnen we er met een andere blik naar kijken.
Wat hierbij helpt, is om de stem van je gedachten te veranderen naar de stem van iemand anders. Dat kan iemand zijn die je goed kent, je favoriete acteur/actrice, … Oefen dit regelmatig bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent, op de bus zit of onder de douche staat. Door vaker je gedachtestem om te vormen, gaat dit op termijn automatisch gebeuren. En uiteindelijk zorgt het ervoor dat je je eigen gedachten vanop een afstand kan aanschouwen in plaats van er volledig door geconsumeerd te worden. Zo heb je een paraplu om jezelf te beschermen in die hagelstorm van gedachten.
#2 Aanvaard complimenten
Complimenten aanvaarden is een kunstvorm op zichzelf. En toegegeven, niet iedereen is er even bedreven in. Veel mensen lachen een compliment wat ongemakkelijk weg, zoeken iets interessants op de grond, friemelen wat zenuwachtig met hun handen of weerleggen het compliment zelfs alsof het de grootste onzin ter wereld is. Waarom zou je dat doen? De meeste mensen die je complimenteren menen het ook echt. Stel jezelf de vraag: waarom zou iemand je zeggen dat je straalt / je een mooie glimlach hebt / je grappig bent / je iets geweldig gedaan hebt – als je dat niet gedaan hebt?
Wees dus lief voor jezelf en probeer iemands compliment echt op te nemen en er juist dankbaar voor te zijn. Want iedereen verdient het om zich goed te voelen.
#3 Accepteer jezelf
Misschien vind je dat je te dik bent. Misschien wil je een strakkere buik. Misschien wou je dat je een betere conditie had. Maar waarom zou dat willen zeggen dat je jezelf vandaag niet graag mag zien? Het is niet omdat je aan jezelf wil werken dat je nu niet gelukkig mag zijn. Integendeel! Je maakt het jezelf een pak gemakkelijker wanneer je jezelf accepteert zoals je bent. Inclusief de dingen die jezelf liever anders zou zien.
Begin dus met te aanvaarden wie je bent in al je facetten. Dik, dun, groot, klein, grappig, serieus, …
#4 Focus op wat je belangrijk vindt
Iedereen heeft z’n eigen prioriteiten, waarden en normen. Weten wat voor jou echt belangrijk is, geeft je de kans om dicht bij jezelf te blijven. Neem een blad papier of open je notitieapp op je gsm en begin te noteren. Wat is voor jou belangrijk? Wat wil je in het leven en wat totaal niet? Wat doet er voor jou toe? Door deze vragen in alle eerlijkheid te beantwoorden, ontdek je meer over jezelf. Bovendien kan je later veel beter aftoetsen of bepaalde keuzes passen voor jou.
#5 Durf ‘nee’ zeggen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft niet iedereen jou leuk te vinden. Je mag jezelf zijn, je grenzen stellen en aangeven wanneer iets niet past binnen jouw waarden en normen. In dat opzicht helpt tip 4 in het leren ‘nee’ zeggen.
Zeg volmondig ‘ja’ tegen zaken die jou gelukkig maken en resoluut ‘nee’ tegen de dingen die jou neerhalen of niet in jouw persoonlijke puzzel passen.
#6 Geef jezelf complimenten
Je weet nu al dat complimenten van anderen aanvaarden belangrijk is, maar we gaan nog een stapje verder. Geef jezelf iedere dag een complimentje. Dat kan op verschillende manieren:
- Kleef een post-it op je badkamerspiegel met een lieve boodschap voor jezelf.
- Kijk iedere dag in de spiegel en noem 3 zaken die je mooi vindt aan jezelf of waar je fier op bent.
- Hou een ‘positief dagboek’ bij waarin je de positieve zaken van de dag opschrijft.
- Noem iedere avond voor het slapengaan 3 dingen die je goed hebt gedaan die dag.
#7 Wees mild voor jezelf
Niemand ter wereld is zo hard voor jou als jezelf. Er is geen criticus die je zo hard zou aanpakken als jij jezelf. En dat is niet nodig. Dat doe je niet voor toneelstukken die je ging bekijken, producten of diensten die je aankoopt. Neem bijvoorbeeld reviews van een stofzuiger op Google. Minder dan 1 ster kan je gewoonweg niet geven.
Waarom dan zo streng zijn voor jezelf?
Hoe jouw zelfbeeld dat van je kinderen kan beïnvloeden
Als ouder is je zelfbeeld verbeteren niet iets wat je enkel voor jezelf doet. Op lange termijn heeft het ook invloed op je kinderen. De band tussen ouder en kind is enorm sterk en kinderen voelen heel goed dingen aan. Dus ook wanneer mama of papa een negatief zelfbeeld heeft. Hoe goed je het ook probeert te verstoppen, maar al te vaak komt het tot uiting door subtiele zaken.
Heeft je kind last van een te laag zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld is niet gereserveerd voor volwassenen. Ook kinderen kunnen er last van krijgen. Het uit zich vaak in agressief gedrag, zich terugtrekken, geen zin hebben om dingen te doen en niet geloven dat ze iets kunnen.
Blijf niet bij de pakken zitten. Want er zijn dingen die je kan doen als ouder:
- Geef positieve aandacht
- Geef complimenten
- Geef aan dat fouten maken oké is
- Hou een ‘positief dagboek’ bij
Wil je je zelfbeeld verbeteren?
Heb je genoeg van dat negatieve zelfbeeld en wil je met een schone lei beginnen? Wil je werken aan jezelf, zowel op mentaal als fysiek vlak? Maak dan een vrijblijvende afspraak in ons centrum. We helpen jou met je gevecht tegen overgewicht en de mentale struggles die je daardoor mogelijk ervaart.
Deze artikels zijn interessant voor jou
- Van body shaming naar body positivity: 9 tips
- Intuïtief eten: de 10 principes
- Het jojo-effect: de gevolgen & tips om het te voorkomen
- Wat zijn cravings en hoe ga je ermee om?
- Algemeen voedingsadvies bij obesitas: meer dan ‘minder’