fbpx

Kuchisabishii: 5 dingen die je moet weten

By augustus 8, 2023Gezondheid
Quiz over de uitspraak ‘kuchisabishii’

Kuchisawa?! Kuchisabishii. Klinkt dat als Japans in je oren? Logisch, want dat is het ook! Het fenomeen trekt wereldwijd de aandacht van professionals in de gezondheidszorg en het bredere publiek. Benieuwd wat het allemaal inhoudt? Blijf dan zeker lezen. In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste zaken die je wil weten over kuchisabishii 

 1. Hoe spreek je kuchisabishii juist uit?  

Toegegeven, het is een hele mond vol – pun intended, maar meer daarover later. Want voor we overgaan tot de betekenis van het begrip, leren we het eerst goed uitspreken. Japans is niet eenvoudig, maar niets is onmogelijk. Koo-chi-sa-bi-shē. Dat is hoe je het goed uitspreekt. 

2. Wat betekent kuchisabishii 

Een hele filosofie in één woord omvatten, dat kunnen de Japanners wel. Kuchisabishii omschrijft op poëtische wijze het fenomeen van een ‘eenzame mond’. De kans is groot dat je het zelf al ervaarde. Het gaat namelijk over eten wanneer je eigenlijk helemaal geen honger hebt. In het geval van Kuchisabishii eet je als bliksemafleider voor verveling, als troost of als het ultieme babydekentje 
Je verlangt naar iets in je mond. Vaak uit het zich in het nuttigen van voeding. Maar soms uit het zich anders. Dat kan gaan van kleine gewoontes tot regelrechte verslavingen.  

  • Een baby met een fopspeen
    Niemand kijkt vreemd op wanneer een baby op z’n duim zuigt of angstvallig naar z’n tutje verlangt. Het is een baby en zo zijn baby’s nu eenmaal. Dat klopt ergens wel, anderzijds is het ook een vorm van kuchisabishii. Hun mond is eenzaam en dat willen ze verhelpen.  
  • Nagelbijten
    Ook dit is een vorm van kuchisabishii. Het is een gewoonte waar je maar moeilijk vanaf geraakt. Want in tegenstelling tot de tut van je baby die je later wegneemt, is dat toch net iets moeilijker met je nagels. 
  • Knabbelen op een balpen
    De ene bijt op z’n nagels, de andere op het uiteinde van z’n balpen. Door op je balpen te bijten geef je je mond het gevoel dat hij iets te doen heeft. Je probeert de verveling weg te nemen.  
  • Kauwgum à volonté
    Ben jij hopeloos verloren zonder een stukje kauwgum in je mond? Dan ben je vast niet alleen. Veel mensen zoeken hun toevlucht in een kauwgum. Het houdt hun mond afgeleid.  
  • Roken
    Ook roken kan soms een vorm van kuchisabishii zijn of ooit begonnen zijn als een manier om verveling tegen te gaan. Waar tutten, knabbelen op een balpen of kauwgum nuttigen vrij onschuldig zijn, is roken dat allesbehalve. Roken is slecht voor onze gezondheid en die van de mensen rondom ons.  
Vrouw bijt op haar nagels

3. Is kuchisabishii een vorm van emotie-eten?  

Het valt niet te ontkennen. Kuchisabishii en emo-eten zijn met elkaar verbonden. Zoals we al aangaven kan het zich uiten in andere vormen van “snacken” zoals een tut, nagelbijten of een balpen. In vele gevallen grijpen we ook naar voeding om onze eenzame mond wat minder eenzaam te maken. Ben je ooit al zonder nadenken naar de koekenkast gestapt om er iets lekker uit te nemen en vervolgens op te eten zonder er echt van te genieten? Had je toen echt honger? Had je echt goesting in dat koekje? Of was er iets anders aan de gang en zocht je comfort? Eten zonder echt honger te hebben, is iets wat we vaker zien terugkeren bij emotie-eten.  

Meer over emotie-eten

4. Waarom krijgt kuchisabishii plots zoveel aandacht?  

Wetenschappers weten al langer dat overgewicht een reëel probleem is in onze samenleving. De oorzaak enkel toeschrijven aan fastfood en ongezonde maaltijden zou fout zijn. Dikwijls gaat het om een combinatie van allerlei oorzaken die samen bijdragen tot één geheel. Het mentale aspect mogen we daarbij absoluut niet onderschatten. Emo-eten, eetbuien, een verstoorde relatie met eten, het jojo-effect… één voor één hebben ze invloed op onze eetgewoonten, ons gewicht en onze gezondheid.  

5. Kan je iets doen aan kuchisabishii?  

Ja hoor, door te werken aan je relatie met voeding kan je ook je eenzame mond helpen. Een belangrijk aspect hierbij is om je niet schuldig te voelen wanneer je hebt gegeten terwijl je eigenlijk geen honger had. Net zoals bij een eetbui, stimuleert schuldgevoel een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitraakt. Door je niet langer schuldig te voelen over wat er gebeurd is, doorbreek je het patroon en stop je de negatieve gevoelens die je wellicht opnieuw tot de volgende eetbui brengen. Probeer ondertussen je bewust te zijn van wat je eet, zonder er obsessief mee bezig te zijn. En wie weet, het zou niet de eerste keer zijn dat een jarenlange nagelbijter stopt.  

Wil je een gezondere relatie met voeding?  

Heb je genoeg van eetbuien, kuchisabishii en emo-eten? Kortom… wil jij voortaan een gezonde relatie met voeding? Dan hebben we goed nieuws. Ons multidisciplinair team van diëtisten, artsen en psychologen staat voor je klaar. Samen zoeken we naar een manier die voor jou werkt en hoe we jouw negatieve relatie met eten kunnen ombuigen naar een positieve. Neem vrijblijvend contact op en onze specialisten helpen je met veel plezier verder.  

Contacteer ons  

Deze artikels zijn interessant voor jou