fbpx

Heb jij altijd honger? Dit zijn 7 verschillende soorten honger

By februari 28, 2023Gezondheid
Een vrouw heeft honger 

Heb jij het gevoel alsof je op haast ieder uur van de dag iets zou kunnen eten? Lijkt je honger nooit echt volledig gestild of ervaar je een dergelijk gevoel eerder met periodes? Het zal je misschien verbazen, maar je bent echt niet alleen. Honger komt en gaat. Bovendien bestaan er verschillende soorten honger. We sommen 7 vaak voorkomende types honger voor je op. Maar eerst… wat is honger nu juist?  

Wat is honger? 

n het woordenboek luidt de omschrijving als volgt: “behoefte aan voedsel”. We worden zelfs getrakteerd op enkele zegswijzen zoals o.a. “honger hebben als een paard”. Honger is ons lichaam dat aangeeft dat het behoefte heeft aan voedingsstoffen en de daarbij horende energie.  

Naast het herkennen van je hongersignalen, is het kunnen identificeren van verschillende soorten honger een handige skill. Zeker als je het gevoel hebt altijd honger te hebben. identificeren van verschillende soorten honger een handige skill. Zeker als je het gevoel hebt altijd honger te hebben.  

 

Een vrouw heeft honger 

Soorten honger

1. Fysieke honger

Fysieke honger is misschien wel de meest basisvorm van honger die doorgaans ook weer verdwijnt zodra je gegeten hebt. Over het algemeen komt deze geleidelijk op. Kort na een maaltijd of een snack is het eerder onwaarschijnlijk dat je toch nog fysieke honger zou ervaren.  

Dit type uit zich vaak in een knorrende maag, hoofdpijn en weinig energie. Sommigen ondervinden ook dat hun concentratie afneemt.  

Lijkt je honger nooit echt gestild? Heb je kort na een maaltijd opnieuw honger, maar at je wel voedzaam? Dan kan het lonen om ook de volgende hongertypes te herkennen.  

2. Emotionele honger 

Emotionele honger is het fenomeen waarbij er geen fysieke honger is, maar een hongergevoel in de ruimste betekenis van het woord. Je lichaam heeft voldoende energie. Het hongergevoel speelt zich af op mentaal niveau.  

Wanneer je te maken hebt met emotionele honger, wil je over het algemeen iets compenseren. Denk maar aan eenzaamheid, stress, onzekerheid, verdriet, boosheid… Sommigen proberen deze gevoelens te verdringen door te eten. Vaak gaat het gepaard met specifieke cravings en daarna voel je je niet bepaald beter.  

Maar emotionele honger kan ook een andere uitweg vinden. Want terwijl de ene naar voedsel grijpt, trekt de andere de stad in om eens goed te shoppen.  

3. Vervelingshonger 

Heb je altijd honger wanneer je je verveelt? Dat durft men ook wel eens vervelingshonger te noemen. Verveling is iets waar we al van kleins af aan mee te maken krijgen. En toch hebben we het er in ons volwassen leven vaak nog moeilijk mee. We weten niet altijd hoe we hier mee om moeten gaan. Laat het ons zo zeggen, de kans is relatief klein dat we de doos Barbies of Playmobil bovenhalen.  

Mensen zoeken naar andere manieren om de “leegte”, de verveling, die ze ervaren te vullen. Eten is één van de copingmechanismen waar veel volwassenen naar grijpen. Daarnaast is eindeloos scrollen op social media ook een gekende manier om de tijd te doden.  

4. Gewoontehonger 

Mensen zijn doorgaans gewoontedieren, de ene al wat meer vastgeroest in een routine dan de andere. Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen. Sommige mensen hebben juist een hekel aan vaste routines. Toch vertonen ook zij vaak bepaalde gewoontes. Want gewoontes zitten soms in de kleinste dingen. Zo kan het zijn dat het drinken van een koffie jou zin geeft in een koekje of heb je altijd honger om 12 uur ’s middags. Misschien snack jij iedere dag naar dat stukje chocolade of ga je ’s ochtends standaard eerst douchen voor je ontbijt. Gewoontes kunnen zo klein en zo groot zijn als je zelf wil.  

Een klokje ligt op een bord 

Gewoontehonger is het hongergevoel dat ontstaat omdat je een bepaald iets gewoon bent. Denk maar aan dat koekje, stuk chocolade of je knorrende maag om 12 uur. Vrijdagavond lekker gezellig voor de televisie met een zak chips, popcorn of gezellige knabbels voor je neus. Maar eet je het omdat je honger hebt? Eet je het omdat je er oprecht zin in hebt? Of omdat je het zo gewoon bent?  

5. Valse honger 

“Valse honger”, geloof ons het klinkt een pak erger dan het in werkelijkheid is. Valse honger is een hongergevoel dat eigenlijk niet optreedt omdat je honger hebt, maar omdat je dorst hebt. Dorstprikkels komen in grote mate overeen met hongersignalen. Zo kan je last hebben van hoofdpijn of concentratieproblemen. Zoals je al merkt, is het niet eenvoudig om dit type honger te herkennen. Daarom geeft men vaak de tip om bij honger eerst een glas water te drinken en enkele minuten te wachten alvorens naar de koelkast te lopen. Mogelijks is je “honger” na het drinken van een glas water verdwenen.  

Je kan ook in een “dagboek” of een app bijhouden hoeveel je die dag al dronk. Heb je honger en zie je dat je die dag nog niet veel gedronken hebt? Dan kan je in principe “valse honger” ervaren als gevolg van dorst.  

6. Ooghonger 

“Zien eten, doet eten”. Klinkt het je bekend in de oren? Dat komt omdat het een vaak voorkomende vorm van honger is. Door andere mensen te zien eten, krijg je zelf ook trek. Deze vorm van honger heeft veel te maken met omgevingsfactoren. Denk maar aan die ene collega die heel de dag door lijkt te snacken. Soms begin je haast onmiddellijk te watertanden.  

Ooghonger kan ook op andere manieren getriggerd worden. Neem bijvoorbeeld de snoepjes aan de kassa in de supermarkt, de etalage van een ijssalon of iemand die voorbij wandelt met een warme wafel. Bij deze laatste kan je honger nog extra gestimuleerd worden omdat in die situatie waarschijnlijk ook de geur van de wafel je zal verleiden. Dan spreken we over neushonger, maar later meer hierover. Wat dit scenario duidelijk maakt, is dat honger niet altijd één enkele oorzaak heeft. Soms liggen verschillende factoren aan de basis waardoor je nog meer het gevoel krijgt dat je altijd honger hebt.  

7. Neushonger  

We haalden het daarnet al even aan: neushonger heeft alles te maken met het hongergevoel dat je ervaart door het toedoen van een aanwezige geur. Haal je maar even de geur van een wafel, versgebakken brood of de frituur voor de geest. Als je ’s avonds rond etenstijd buiten rondloopt, komt soms de heerlijke geur van een huisbereide maaltijd je tegemoet. Ook dat is kan neushonger oproepen. 

Neushonger kan fysieke honger versterken. Beeld je maar in dat je nog niet ontbeten hebt en voorbij een bakkerij wandelt. De overheerlijke geur van brood en koffiekoeken overvalt je, waardoor fysieke hongergevoel versterken. Daarnaast kan neushonger ook optreden zonder dat je effectief fysiek honger hebt. Een geur kan je hoofd haast op hol doen slaan en ontketent zonder al te veel moeite een craving.   

Twee mensen naderen een bakkerij 

Lijkt het alsof je altijd honger hebt?  

Wanneer je het gevoel hebt altijd honger te hebben, kan een gesprek met een diëtist of een voedingsdeskundige je zeker helpen. Ook wanneer je kampt met overgewicht is het belangrijk om verschillende soorten honger te kunnen identificeren. Het is een eerste belangrijke stap in het zorgen voor jezelf.  

Maak een afspraak  

Meer artikels