fbpx

Is een detoxkuur veilig en gezond om gewicht te verliezen?

By mei 23, 2023Gezondheid
Een detoxkuur met verschillende kleurrijke sapjes

To detox or not to detox. Soms lijkt het wel of je Instagram wordt overspoeld door detoxkuren, sapjes, shakes en vitaminesupplementen. Allemaal beloven ze hetzelfde: een gezonder leven en in veel gevallen ook aanzienlijk gewichtsverlies. Maar wat is er nu juist van aan? Is een detoxkuur een goed idee? Is het gezond en veilig? “Een gezonde geest in een gezond lichaam”, maar moeten we daarvoor detoxen? Dat is de vraag. 

Wat verstaan we juist onder “detoxen”?  

Letterlijk betekent het “je lichaam ontgiften van afvalstoffen” en we zien de detoxkuren als paddenstoelen uit de grond schieten. Online lezen we vaak dat detoxen ons lichaam zuivert van ongezonde stoffen. Producenten van dergelijke producten adverteren het als de manier om je organen te resetten en je opnieuw te laten stralen. Tot op heden is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat dergelijke kuren effectief doen wat ze beweren.  

4 populaire manieren om te detoxen 

Detoxen kan je op verschillende manieren. De ene is al wat gekender dan de andere. Sapjes als detoxkuur zien we regelmatig voorbijkomen op Facebook, Instagram, TikTok en zelfs op televisie. Maar er zijn er meer. We sommen de 4 meest voorkomende voor je op.  

1. Detoxkuur

Enkele dagen op sapjes overleven? Dat is wat een klassieke detoxkuur van je vraagt. Afhankelijk van de specifieke kuur, duurt het 3, 5, 7 tot soms zelfs 14 dagen. Bewijs dat een detoxkuur werkt, is er nog niet. De ervaring van anderen leert ons dat er toch wat bijwerkingen kunnen optreden wanneer je zo’n tijd overschakelt op sapjes. Zo klagen veel mensen over een verschrikkelijke hoofdpijn. Dit is wel vaker één van de signalen wanneer je een crashdieet volgt. Ooit als eens hangry geweest? Wanneer je enkele dagen leeft op sapjes, krijgt deze term mogelijks een heel nieuwe betekenis. Een slechte adem komt wel vaker voor wanneer je extreem weinig eet. Ook vermoeidheid is één van de vaakst terugkerende klachten en ook het concentratievermogen kan op de proef gesteld worden. Maar de absolute nummer één is misschien wel darmklachten.
Een detoxkuur met verschillende kleurrijke sapjes

 

2. Vasten

Een andere manier waarop mensen detoxen is “vasten”. Door een periode minder te eten of slechts op bepaalde tijdstippen tracht men het lichaam te zuiveren van ongezonde stoffen. Intermittent fasting (IF) is daarbij één van de populairste vormen. Binnen IF bestaan er verschillende formules die je kan toepassen. Zo kan je beslissen om enkel tussen 12 en 20 uur te eten. Vroeger en later eet je niet. Sommige mensen zweren bij deze aanpak, al dan niet als detoxkuur. Anderen zien geen effect of soms komen ze zelfs bij.
Een bord met bestek uitgelegd als de wijzers van een klok

 

3. Darmspoeling 

Soms gaat men over tot een darmspoeling om te detoxen. Door bepaalde medicatie op bepaalde tijdstippen te nemen worden de darmen grondig gepoelt Sommigen doen dit zelfs in combinatie met een sapjeskuur.  

4. Oil pulling 

Ook oil pulling zien we geregeld verschijnen wanneer het gaat over detoxkuren. Het kent z’n oorsprong in Azië en kwam doorheen de jaren naar Europa overgewaaid. Je spoelt je mond met koude olie. Dit kan olijfolie zijn, maar ook sesam-, zonnebloem- of kokosolie worden ervoor gebruikt. Ook hier zijn er bijwerkingen die je parten kunnen spelen: hoofdpijn, keelpijn, loopneus, puistjes…  

Ons advies om te detoxen  

Er is een grote markt voor detoxen en dat weten producenten maar al te goed. Er zijn echter andere manieren om te detoxen die sowieso gezonder zijn dan eender welke detoxkuur je online kan kopen.  

1. Minderen of stoppen met alcohol 

Overmatig alcoholgebruik is negatief voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Maar ook in beperkte hoeveelheden heeft alcohol nog altijd invloed op ons lichaam. Denk maar aan presentatrice Evi Hanssen. Zij genoot vroeger regelmatig van een glaasje, zonder dat het daarom een probleem was. Toch besloot ze dat ze op 31 december 2019 haar laatste druppel alcohol zou drinken en dat voor één jaar. Ondertussen zijn we enkele jaren later en mevrouw Hanssen is helemaal fan van haar alcoholvrije leven. Ze is het boegbeeld van Tournée Minerale en doet ons nadenken over ons alcoholverbruik, hoe klein het ook mag zijn. Haar ervaringen bundelde ze in een boek en anno 2023 heeft ze zelfs een theatervoorstelling over haar ervaringen. Net zoals zij, ervaarden ook anderen de vele voordelen van het minder of niet meer nuttigen van alcoholische dranken. Zo merken de meeste mensen dat ze beter slapen, dat hun reuk- en smaakzintuigen verbeteren, beter concentratievermogen en ga zo nog maar even door.  

2. Groenten en fruit eten  

In plaats van enkele dagen enkel sapjes te drinken, zou je ook gewoon meer groenten en fruit kunnen eten. Zonder hierin te overdrijven natuurlijk. Je zou aan iedere maaltijd een groente kunnen toevoegen en ieder tussendoortje vervangen door een stuk fruit. Je kan zelf kiezen hoe je het invult. 

Groenten die lekker zijn bij een boterham/lunch:  

  • Komkommer  
  • Bieten  
  • Avocado  
  • Wortel  
  • Radijs  

3. Veel water drinken

Water, de rest komt later. Zo gaat het gezegde en inderdaad, voldoende drinken is belangrijk voor onze gezondheid en de werking van ons lichaam. Het smeert de organen zoals olie dat doet met de ketting van onze fiets. Het algemene gezondheidsadvies luidt: 2 liter water per dag. Indien je sowieso al weinig drinkt kan je stap voor stap meer drinken.
Iemand schenkt een glas water in

 

Tips om meer water te drinken:  

  • Drink ’s ochtends bij het opstaan minstens 1 glas water
  • Zet een fles of karaf water op tafel 
  • Koop een drinkfles die je aanmoedigt om te drinken  
  • Voeg fruit toe aan je water om het een lekker smaakje te geven  
  • Koop je flessenwater? Kies dan water dat je echt lekker vindt 
  • Gebruik een app om je waterinname te monitoren 
  • Leg jezelf doelen op  

4. Hou je lever en nieren gezond  

Gezonde eet- en drankgewoonten houden je lever en nieren gezond en het zijn net die organen die ons lichaam zuiveren van giftige stoffen. Een gezonde lever en nieren die in topvorm zijn dat is wat ons lichaam echt nodig heeft om te detoxen.  

Wil je graag meer info over gezonde eet- en drinkgewoonten en gewichtsverlies?  

Onze artsen beantwoorden graag al je vragen tijdens een vrijblijvend gesprek. Zo kom je goed geïnformeerd terug buiten en kan je voor jezelf bepalen wat voor jou de volgende stap is.  

Maak een afspraak  

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren