fbpx

Mediterraan dieet: is de mediterrane keuken echt zo gezond?

By maart 6, 2024Algemeen, Gezondheid
olijfolie gieten over bakplaat met kleurrijke groenten

Spaanse tapas, Franse kazen, Italiaanse pizza’s en Griekse Souvlaki… We zouden haast vergeten dat de mediterrane keuken in zijn essentie eigenlijk heel gezond is. Laat je vooral niet afschrikken door de term ‘dieet’, want eigenlijk slaat het meer op een manier van koken. Geen calorieën of punten tellen, maar een aanpassing in levensstijl. Wat houdt een mediterraan dieet eigenlijk in, wat zijn de belangrijkste voordelen en hoe helpt het tegen overgewicht? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Wat is een mediterraan dieet?

Het mediterrane dieet is, zoals de naam al doet vermoeden, geïnspireerd op de traditionele eetgewoonten van landen rondom de Middellandse Zee. In landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland omvat het dagelijks menu een overvloed aan groenten en fruit, volle granen, noten, zaden, peulvruchten, vis, gevogelte en olijfolie als primaire vetstof. Ook zuivelproducten zijn steevast terug te vinden in de ijskast bij wie houdt van het mediterrane dieet.

Rood vlees of bewerkt voedsel wordt zoveel mogelijk vermeden. De mediterraanse keuken wordt getypeerd door pure voedingsstoffen en verse bereidingen.

Volle granen Volkoren brood, volkoren pasta, havermout, zilvervliesrijst, …
Groenten Spinazie, broccoli, wortelen, paprika, tomaten, courgette, …
Fruit Appel, banaan, aardbeien, blauwe bessen, perziken, …
Noten Amandelen, walnoten, cashewnoten, pecannoten, …
Peulvruchten Kikkererwten, linzen, peultjes, kidneybonen, …
Vis Zalm, tonijn, forel, makreel, heilbot, kabeljauw, …
Gevogelte Kip, kalkoen, eend, parelhoen, …
Verzadigde vetten Olijfolie, avocado, notenolie, zonnebloemolie

Typische mediterrane gerechten

gebakken zalm met groenten en aardappelen

Italianen zetten heus niet iedere dag pizza op het menu. Er zijn nog heel wat gerechten die het mediterrane dieet typeren:

  • Frankrijk: coq au vin, ratatouille, salade niçoise, bouillabaisse
  • Griekenland: moussaka, spanakopita, tzatziki, Griekse salade
  • Italië: pasta carbonara, risotto, gnocchi
  • Spanje: paella, gazpacho, gebakken vis

Wat zijn de voordelen van de mediterrane keuken?

Goed voor je hart

Onderzoeken tonen aan dat mensen die wonen aan de Middellandse Zee en er een mediterrane levensstijl op nahouden over het algemeen langer en gezonder leven dan wie dat niet doet. Dat heeft deels te maken met de gezondheidsvoordelen voor je hart. Zo verminderen de onverzadigde vetten uit het dieet de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en hartfalen.

Goed voor je gewicht

Het mediterrane dieet wordt gekenmerkt door gezonde eetgewoonten. Dat betekent hoog in voedingswaarde en relatief laag aan calorieën. Het is juist een goed evenwicht. Daardoor kan het dieet ook helpen bij gewichtsverlies, zeker in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.

Goed tegen diabetes types 2

Deze manier van eten vermindert het risico op diabetes type 2. Een dergelijk dieet helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dat komt door de volle granen, groenten en fruit.

Goed voor je darmen

Met een mediterraan dieet krijg je heel wat voedingsvezels binnen en dat is goed voor je darmen. Deze voeden de gezonde darmbacteriën die je lichaam broodnodig heeft. Goed voor je darmen en goed voor je algemene weerstand.

Geen echte restricties, maar toch…

Alcohol wordt zoveel mogelijk gemeden in het mediterrane dieet. Het is niet verboden, maar in grote hoeveelheden heeft het geen plaats in een gezonde levensstijl. En dat is niet enkel vanwege de calorieën. Alcohol kan invloed hebben op je energielevel. De kans is groot dat je je energieker voelt wanneer je alcohol links laat liggen.

Ook verzadigde vetten zijn je vriend niet. Je vindt ze vooral in bewerkt voedsel, zoals koeken en chips. Ze zijn een voedingsbodem voor slechte cholesterol. In tegenstelling tot onverzadigde vetten, die zijn in beperkte hoeveelheden wel goed voor je.

Tips voor het volgen van het mediterrane dieet

  • Minimaal 5 porties groenten en fruit per dag
  • Gebruik olijfolie als belangrijkste vetstof
  • Beperk bewerkte voedingsmiddelen en rood vlees
  • Eet meermaals vis per week
  • Eet af en toe een handje noten als tussendoortje
  • Kies voor zetmeelrijke koolhydraten (brood, pasta, rijst)
  • Kies voor magere eiwitten
  • Beperk vet- of suikerrijke voeding
  • Eet voldoende melk- en zuivelproducten
  • Zorg voor voldoende variatie

De grootste misvatting over het mediterrane keuken

Misvatting 1: alle mediterrane gerechten zijn gezond

Ver moeten we niet zoeken om een passend voorbeeld te vinden: pizza. Af en toe een lekkere pizza kan geen kwaad, maar het is zeker geen gezond gerecht uit de mediterrane keuken. Beschouw het dus niet als vrijgeleide om pizza en pasta à volenté te eten, want dan verliest het z’n kracht.

Misvatting 2: Olijfolie kan je onbeperkt gebruiken

Verzadigde vetten zoals olijfolie zijn gezond, maar enkel als je ze in beperkte mate consumeert. Overdrijf dus niet met de hoeveelheden olijfolie in je pan.

Misvatting 3: Mediterrane gerechten zijn laag in koolhydraten

Koolhydraten zijn niet de boosdoener in het verhaal. Ze zijn zeker aanwezig in de mediterrane keuken. De kunst is om niet te overdrijven met je porties, waardoor ze perfect in een gezonde levensstijl past.

Misvatting 4: Het mediterrane dieet is een wondermiddel voor gewichtsverlies

Geen enkel dieet is een wondermiddel, dat geldt ook voor het mediterrane dieet. Het kan wel onderdeel zijn van een gezonde levensstijl waarbij je deze smaakvolle keuken combineert met lichaamsbeweging, een gezonde hoeveelheid water per dag en genoeg slaap.

Wil je meer info over een mediterraan dieet of advies over overgewicht?

Vecht je tegen overtollige kilo’s en vraag je je af of een mediterraan dieet je kan helpen? Vraag dan advies van professionals. Onze experten luisteren naar jouw verhaal. Indien je dit wil, bepalen we een behandelplan. Een plan waarbij we jouw in acht nemen en je helpen op maat van je leven. Een behandelplan is bij ons altijd een multidisciplinaire behandeling waarbij we via verschillende manieren overgewicht gaan benaderen. Denk maar aan voeding, beweging, psychologische aspecten en eventueel chirurgie.

Maak een vrijblijvende afspraak

Artikels die interessant zijn voor jou