Gastric bypass

Overgewicht is een complex probleem waarbij zowel aanleg, lichaamsbouw, voeding als levensstijl belangrijke factoren zijn. Obesitaschirurgie kan nodig zijn om mensen met ernstig overgewicht de kans te geven hun gezondheid te herstellen. Een gastric bypass of maagomleiding is een van de meest toegepaste operaties.

Wat is een gastric bypass?

Er bestaan verschillende methoden om obesitas te behandelen. Elk methode speelt op een of andere manier in op de energiebalans, ofwel door de inname van voedingsstoffen te verminderen, ofwel door de absorptie en vertering te bemoeilijken. Een gastric bypass is een gecombineerd restrictieve/malabsorptieve procedure, wat betekent dat ze het hongergevoel vermindert en ervoor zorgt dat het lichaam minder voeding verteert.

Bij een gastric bypass wordt voeding om de maag heen geleid. Eten komt eerst terecht in een klein maagreservoir, waarna het via een nieuwe verbinding in de dunne darm belandt. De patiënt valt af om twee redenen:

  1. Het kleine maagreservoir geeft snel een voldaan gevoel, waardoor de patiënt minder eet.
  2. De voeding gaat rechtstreeks van het reservoir naar de dunne darm en dus niet via de twaalfvingerige darm. Hierdoor treedt de vertering laterin werking.

Voor wie is een gastric bypass?

Een gastric bypass is aanbevolen bij gemotiveerde patiënten omdat de procedure alleen de gewenste resultaten oplevert als de patiënt zijn of haar manier van eten aanpast. Hij of zij moet trager leren eten en vet- of calorierijke voeding en tussendoortjes vermijden. Als de patiënt incorrect eet, kan het maagreservoir uitzetten, waardoor de energieopname alsnog te groot wordt.

Patiënten met extreem overgewicht (BMI 40 of meer) of ernstig overgewicht (BMI 35 of meer) in combinatie met diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, slaapapneu of gewrichtsklachten komen in aanmerking voor een gastric bypass. De procedure wordt niet aanbevolen voor minderjarige patiënten.

De ingreep

Bij een gastric bypass-operatie wordt de patiënt onder algemene verdoving gebracht. Het is een kijkoperatie (laparoscopie), waardoor er geen grote openingen worden gemaakt en waardoor het herstel sneller verloopt.

De chirurg verkleint de maag. Vanuit de kleine maag – een reservoir van zo’n 15 ml – maakt de arts vervolgens een verbinding met een lagergelegen deel van de dunne darm, dat naar boven wordt opgetrokken. Door de verbinding tamelijk nauw te maken, krijgt ze een restrictieve functie, wat bepalend is voor het succes van de gastric bypass.

De rest van de maag wordt bovenaan dichtgemaakt. Het orgaan verliest zijn functie, maar blijft vitaal. De twaalfvingerige darm blijft als verbinding tussen de oude maag en de dunne darm fungeren, maar verteert evenmin voedsel.

Nazorg, herstel en resultaten

Patiënten herstellen doorgaans goed van een gastric bypass, maar net zoals bij elke andere operatie zijn complicaties niet volledig uitgesloten. Opvolging van nabij is dan ook absoluut noodzakelijk. Ook moet u zich na de operatie aan een strikt dieet houden.

De resultaten van een gastric bypass kunnen erg spectaculair zijn. Patiënten verliezen niet alleen gewicht, maar winnen in de regel ook aan levenskwaliteit.

Dr. Yannick Nijs contact | Obesity Centre Brussels

Dr. Yannick Nijs
Colorectale chirurg

St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel

+32 470 588 537
+32 2 614 37 20

Contacteer onsMaak een afspraak