Om patiënten met obesitas te helpen gewicht te verliezen en hun gezondheid te herstellen, bestaan er verschillende ingrepen. Een daarvan is de gastric sleeve of sleeve-gastrectomie.
Wat is een gastric sleeve?
Een gastric sleeve is een zogenaamde restrictieve ingreep, een maagverkleining dus. Zulke ingrepen zorgen ervoor dat de patiënt zich sneller voldaan voelt en daardoor minder eet.
Terwijl de maag bij een gastric bypass wordt opgedeeld in een klein reservoir en een niet-functionele restmaag, wordt de maag bij een sleeve-operatie grotendeels weggenomen. Wat overblijft, is een smalle, buisvormige maag. Het voedsel komt nog altijd binnen via de maagingang en verlaat de maag via het maagportier naar de twaalfvingerige darm. Het grootste verschil is dat de maaginhoud veel kleiner is en dat het hongergevoel van de patiënt dus veel sneller afneemt.
Voor wie is een gastric sleeve?
De gastric sleeve is een vrij jonge, maar erg succesvolle ingreep.
Patiënten met ernstige of extreme obesitas komen in aanmerking voor maagverkleinende operaties als een gastric sleeve. Over het algemeen worden deze operaties pas aanbevolen bij een BMI van 40 of meer, maar als de zwaarlijvigheid gepaard gaat met andere ziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, slaapapneu of gewrichtsklachten, komen patiënten met een BMI van 35 of meer ook in aanmerking.
Bij extreme obesitas kan de gastric sleeve een eerste ingreep zijn in een langer traject. Dankzij de sleeve-gastrectomie kunnen patiënten met extreme obesitas veel kilo’s verliezen, waarna gekozen wordt voor een bypass om het BMI nog verder te doen dalen.
De patiënt moet minstens 18 jaar oud zijn en zich bereid tonen om onder begeleiding af te vallen. De operatie is enkel succesvol wanneer ze gepaard gaat met een wijziging in het eetpatroon. Het Obesity Centre Brussels kan de patiënt daarin begeleiden.
De ingreep
Bij een gastrectomie verwijdert de chirurg tot 80 procent van de maag uit het lichaam. Er blijft een smalle, buisvormige maag over. Het gaat om een kijkoperatie (larascopie) die onder algemene verdoving uitgevoerd. De ingreep duurt gemiddeld 40 minuten. De kleine littekens herstellen zich snel.
Nazorg, herstel en resultaten
In de regel herstellen patiënten vlot van een gastric sleeve-operatie. Toch kunnen er, net zoals bij elke andere chirurgische ingreep, complicaties optreden. Een goede opvolging is dan ook cruciaal. Ook moeten patiënten na de ingreep een strikt dieet volgen.
Vaak zijn de resultaten van een maagverkleining zeer spectaculair. Patiënten verliezen niet alleen een groot deel van hun overgewicht, maar winnen doorgaans ook aan levenskwaliteit.

Dr. Yannick Nijs
Colorectale chirurg
St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel
+32 470 588 537
+32 2 614 37 20