fbpx

Een SADI-operatie: wat houdt het precies in?

Chirurgen voeren een operatie uit 

Heb je al gehoord over de SADI-ingreep? De operatie wordt voornamelijk uitgevoerd bij patiënten met een zeer hoog BMI (50 of meer) of bij patiënten die na een gastric sleeve opnieuw gewicht bijkomen. In dit artikel kom je meer te weten over de SADI-operatie, de voor- en nadelen en de resultaten 

Wat is een SADI-operatie?  

SADI staat voor “Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass”. Het is eigenlijk een variatie op een vroegere ingreep, de duodenal switch, die vereenvoudigd is en daardoor minder risico’s bevat. Bij een SADI-operatie snijden we de twaalfvingerige darm door vlak voorbij de kringspier. Vervolgens hechten we de dunne darm een stuk dichter bij de dikke darm weer aan.  

Kortom, met deze ingreep zetten we een groot deel van de dunne darm volledig buiten spel in functie van voedselopname. Je spijsvertering volgt nadien dus een omleiding in plaats van de gebruikelijke route.  

Chirurgen voeren een operatie uit 

Wat zijn de voordelen van een SADI-operatie?  

SADI combineert de voordelen van zowel de sleeve als de gastric bypass met een verlaagd risico op het dumpingsyndroom. De kans dat je kort na je maaltijd last krijgt van buikpijn, krampen en diarree is dus eerder beperkt.  

Over het algemeen zien we een efficiënt gewichtsverlies waarbij de kans op eventuele hart- en vaatziekten enorm gereduceerd wordt. Ook diabetes wordt genormaliseerd.  

De ingreep heeft een groter effect op het metabolisme dan een klassieke sleeve of maagomleiding. Bovendien is het mogelijk de SADI-operatie uit te voeren nadat je eerder al obesitaschirurgie onderging. De kans op darmobstructies kent een sterke daling en ook diarree komt minder vaak voor bij patiënten die een SADI-operatie ondergingen.  

Nog een voordeel van een SADI-operatie: de ingreep verloopt via een kijkoperatie. Met andere woorden, kleine littekens en een kortere herstelperiode 

Wat zijn de mogelijke nadelen van een SADI-operatie?  

Iedere heelkundige ingreep brengt eigen risico’s met zich mee. Dat is bij een SADI-ingreep niet anders. Net zoals bij andere chirurgische ingrepen kan je te kampen krijgen met:  

  • Een darmperforatie  
  • Een lekkage  
  • Een infectie  
  • Een abces  
  • Een trombose  
  • Een longembolie  
  • Reflux  
  • Diarree 
  • …  

De operatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose. Een SADI-operatie op zich is niet voldoende voor blijvend gewichtsverlies. Net zoals bij andere ingrepen is het belangrijk om je levensstijl om te gooien. Gezonder eten en meer bewegen zijn een absolute must 

Na de operatie is de kans reëel dat je een vitaminetekort ervaart. Je spijsvertering is namelijk heel wat korter gemaakt, waardoor het minder goed de vitamines kan opnemen.  Om dit tegen te gaan, kan het verstandig zijn om vitaminesupplementen te nemen zodat je toch voldoende vitamines opneemt. Om te weten welke supplementen je juist nodig hebt, kan een bloedonderzoek en goede opvolging na de operatie helpen.  

Wat kan je verwachten van deze operatie?  

Wereldwijd wordt de operatie al een hele tijd uitgevoerd en de resultaten zijn veelbelovend. Overgewicht wordt bijna volledig weggewerkt dankzij de SADI-operatie.  

Onderzoeken toonden al aan dat patiënten met een zeer hoog BMI die de operatie ondergingen tussen 2013 en 2014 na één jaar zo’n 72% van hun overgewicht verloren. Van de 123 patiënten die deelnamen aan het onderzoek vertoonde niemand darmobstructies. Eén van hen had een zweer en één iemand had een nieuwe operatie nodig.  

Tijdens dit onderzoek werd vergeleken met een groep patiënten met een gelijkaardig BMI. Zij ondergingen een sleeve-gastrectomie of een gastric bypass in plaats van de SADI-operatie. In deze groep waren de ervaringen toch net iets anders. De patiënten die een sleeve kregen, verloren gemiddeld 48% van hun overgewicht. Wie een gastric bypass kreeg, verloor gemiddeld 55% overgewicht. Er werden 2 darmobstructies gedetecteerd, 5 zweren en er werden 5 operaties opnieuw uitgevoerd. 

In januari 2022 werd een onderzoek gelanceerd waarbij men focuste op de langetermijnresultaten van de SADI-ingreep met sleeve (SADI-S). Daarom bestudeerden ze van 2007 tot 2015 maar liefst 164 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar en een BMI van gemiddeld 45,8. Van hen hadden 101 patiënten diabetes type 2. Ook hier waren de resultaten gunstig.  

  • Geen sterfte  
  • 1 patiënt had een maaglek  
  • 2 patiënten hadden een naadlek  
  • Groot gewichtsverlies  
  • Van de 41 insulinegebruikers, moesten na 5 jaar nog slechts 7 insuline gebruiken  

Andere ingrepen in de strijd tegen obesitas  

Buiten de SADI-operatie zijn er nog enkele ingrepen die mogelijks geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.  

  • Maagomleiding
    Bij een gastric bypass wordt je voeding om je maag heen geleid. Eten komt terecht in een reservoir. Vervolgens gaat het via een omweg naar de dunne darm.   
  • Maagband
    Een maagband of maagring is een restrictieve procedure die ervoor zorgt dat je in de toekomst minder voedsel zal kunnen opnemen.  
  • Maagverkleining
    De maagverkleining zorgt ervoor dat je sneller het gevoel hebt genoeg gegeten te hebben. De maag wordt een smalle, buisvormige maag.  
  • Duodenal switch
    Deze methode wordt vaak gebruikt bij extreme obesitas. Hierbij wordt de maag verkleind en wordt de dunne darm omgeleid om ook de spijsvertering te verkorten.  

Wil je meer weten over een SADI-operatie of een andere ingreep?  

Onze artsen nemen graag de tijd om op al je vragen te antwoorden. Samen met jou vergelijken we de verschillende ingrepen. We gaan over alle voor- en nadelen en bespreken welke behandeling het beste aansluit bij jouw situatie. Aarzel dus niet om ons te contacteren en al je vragen op ons af te vuren. We helpen je graag verder.  

Maak een vrijblijvende afspraak  

 Deze artikels zijn interessant voor jou