fbpx

Vermijd obesitas: 3 cruciale tips voor een gezonde levensstijl

By augustus 5, 2019Gezondheid
tips voor een gezonde levensstijl

Zwaarlijvigheid is dé ziekte van deze tijd. Wereldwijd kampen ruim 700 miljoen mensen met obesitas, onder wie 108 miljoen kinderen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Ontdek onze drie cruciale tips voor een gezonde levensstijl.

Het belang van een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is meer dan iets om mee uit te pakken op Instagram. Het is een noodzakelijke voorwaarde om uw risico’s op welvaartsziektes zoals obesitas, maar ook diabetes , hoge bloeddruk en meer te vermijden. Wie gezond eet, niet rookt en voldoende beweegt, voelt zich niet alleen stukken beter, maar vergroot ook zijn kans om langer te leven.

1. Eet gevarieerd en regelmatig

Gezonde voeding is natuurlijk cruciaal om obesitas te voorkomen. Als uitgangspunt kunt u de (vernieuwde) voedingsdriehoek nemen. Let erop dat u elke dag vijf à zes porties groenten of fruit eet. Ook vezels zijn essentieel. Die haalt u onder meer uit rijst of bruinbrood. Geraffineerde suikers en verzadigde vetten laat u beter links liggen. Ook bewerkt vlees, zout en alcohol mag u zeker van het menu schrappen.

Behalve gezond en gevarieerd eten, is het ook belangrijk dat u regelmatig – wat wil zeggen: zoveel mogelijk op vaste tijdstippen – eet. Als u moeite hebt om uw porties te beperken, kunt u die afwegen. Overeet u niet!

2. Beweeg voldoende

Een tweede cruciale factor is lichaamsbeweging. Sporten is goed – en kan leuk zijn! – maar let op voor blessures, zeker als u al enig overgewicht hebt. Kies een sport in functie van uw gewicht en uw capaciteiten. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn uitstekende keuzes voor beginnende sporters. Hebt u al een degelijke conditie, dan zijn ook joggen, fitnessen en andere, intensievere sporten mogelijk.

Daarnaast is het belangrijk dat u ook tijdens de dag voldoende beweegt, zelfs als u bureauwerk doet. Beperk uw zittijd, strek af en toe de benen en neem bijvoorbeeld eens de trap in plaats van de lift.

3. Laat u goed omringen

Tot slot hebben familie, vrienden en collega’s eveneens een grote invloed op uw levensstijl. Laat u in geen geval meeslepen door negatieve rolmodellen die het zelf niet zo nauw nemen met hun gezondheid. Het is belangrijk dat u kunt terugvallen op een ‘supportsysteem’ van mensen die u vertrouwt en die u kunnen motiveren.