fbpx

Overtollige huid na groot gewichtsverlies vermijden: kan je slappe huid verstevigen?

By maart 29, 2022Behandeling
Verzorg je huid goed om slappe huid te verstevigen

Het is ongelooflijk hoe elastisch de huid van de mens is. Meestal past de huid zich geleidelijk aan bij gewichtsschommelingen waardoor het de tijd krijgt om mee te groeien. Wie op korte tijd veel afvalt, kan te maken krijgen met slappe en overtollige huid. In bepaalde gevallen kan dit erg hinderlijk zijn bij het dagelijks functioneren, esthetisch storen en knagen aan het zelfvertrouwen. Geen nood, je kan slappe huid verstevigen. Wij geven je alvast enkele tips. 

Hoe ontstaat overtollige huid?

Overtollige of slappe huid is een gevolg van snel gewichtsverlies. Dit kan bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep zoals een gastric bypass of een gastric sleeve. Maar ook crashdiëten of een zwangerschap kunnen slappe huid tot gevolg hebben. Hoe meer je afvalt op korte termijn, hoe groter de kans. De huid kan vaak het volumeverlies niet volgen door gebrek aan elasticiteit.

Bij een erge vorm van obesitas wordt de huid langzaam uitgerekt tot een bepaald punt, waarna het nog moeilijk z’n oorspronkelijke vorm aanneemt.

Overtollige huid wordt op verschillende manieren in de hand gewerkt:

  • Te snel gewichtsverlies
  • Oudere huid
  • Minder elastische huid
  • Droge huid

Wie loopt risico op overtollige huid?

De elasticiteit van je huid is in grote mate afhankelijk van je leeftijd. Jonge personen hebben in de regel een stevigere en meer elastische huid, die makkelijker terug haar oorspronkelijke vorm kan aannemen. Bij oudere patiënten is dat minder het geval. Zij lopen dan ook een groter risico op slappe en overtollige huid na een gewichtsverlies.

Behalve je leeftijd zijn er nog andere factoren die spelen. Zo is het om een elastische huid te behouden aangewezen om niet te roken, zonlicht en luchtvervuiling zoveel mogelijk te vermijden.

 

Slappe huid verstevigen: onze tips

Je kan de kans op overtollige huid verkleinen of slappe huid verstevigen door rekening te houden met enkele eenvoudige tips:

Tip 1: Drink veel water.

Je hebt het waarschijnlijk al 100 keer gehoord: water drinken is belangrijk. Het hoort bij een gezonde levensstijl, maar het helpt ook om je huid te hydrateren en gezond te houden. Je bevordert de elasticiteit van je huid en kan zo de kans op slappe huid vermijden.

Iemand biedt een glas water aan

 

Slappe huid verstevigen door te beschermen tegen uv-stralen

Tip 2: Bescherm je huid tegen de zon.

Uv-stralen zijn uitermate schadelijk voor onze huid. Zonnestralen kunnen verschillende lagen van onze huid doordringen en beschadigen met allerlei mogelijke gevolgen. Van rimpels tot huidkanker. Het staat vast dat een goed beschermde huid, meer kans heeft om z’n elasticiteit te behouden.

 

Tip 3: Rook niet.

Veel uitleg hoeven we hier niet bij te geven. Roken is ongezond. Het is slecht voor je longen, je gezondheid, je huid… alles.

Iemand weigert een sigaret.

 

 

Drie vrouwen sporten samen.

Tip 4: Sport voldoende.

Sporten zal je helpen je huid strakker te houden en zal bijdragen aan je poging tot gewichtsverlies. Een echte win-win. Vraag hierover persoonlijk advies en integreer enkele spierversterkende oefeningen. Spieren zijn namelijk essentieel om je huid soepel te houden. Daarnaast is sport ook heel belangrijk om slappe huid tegen te gaan nadat je sterk vermagerd bent. Wil je slappe huid verstevigen? Dan is een combinatie van kracht- en cardiotraining aangeraden. 

 

Tip 5: Verzorg je huid goed.

Zelfzorg mag je niet onderschatten. Het draagt bij aan ons fysiek en mentaal welzijn. Gun jezelf een momentje en plan een skincare routine in. Enkele producten die je huid voeden en hydrateren, maken een wereld van verschil.

Verzorg je huid goed om slappe huid te verstevigen

 

Gezonde voeding helpt om slappe huid te vermijden

Tip 6: Eet gezond.

Gezonde voeding heeft meer invloed op onze huid dan men denkt. Vooral vitamine C zorgt voor een meer elastische huid. Denk maar aan citrusvruchten, kiwi’s en tomaten. Daarnaast zal gezonde voeding niet enkel slappe huid verstevigen, maar ook helpen bij het vermageren.

 

 

Kortom… een gezonde levensstijl helpt slappe huid verstevigen. Ons advies? Ga voor gezond vermageren in plaats van snel. 

Slappe huid verstevigen met een chirurgische ingreep

Vaak wordt aangenomen dat de reden om slappe huid te verstevigen, louter esthetisch is. Dat is niet zo. Er kunnen ongemakken ontstaan door de huidplooien zoals schuurwonden of schimmels. Maar de overtollige huid die zich voordoet ter hoogte van buik, borst, armen of dijen is inderdaad ook een esthetische drempel voor veel patiënten. Het belang van een goed zelfbeeld mogen we niet onderschatten.

Indien je veel hinder ondervindt van de overtollige huid of je ervaart veel loshangende huid, dan kan een chirurgische ingreep soelaas bieden. Een plastisch chirurg kan bijvoorbeeld een buikwandcorrectie of buikhuidcorrectie uitvoeren.

Een maagverkleining, maagring of maagomleiding hebben allemaal het gevolg dat je snel veel kilo’s verliest, waardoor de kans groter wordt dat je te maken krijgt om overtollige huid.

Het verschil tussen een buikwand- en buikhuidcorrectie

Slappe huid verstevigen met een buikwandcorrectie 

Een buikwandcorrectie is de meest voorkomende ingreep waarbij de chirurg overtollige huid en vet verwijderd. Er wordt gezocht naar maximaal esthetisch effect. Voor een dergelijke ingreep moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Het gewicht moet gedurende enige tijd stabiel gebleven zijn
  • De kans op plotse gewichtstoename of -afname is klein
  • Het huidige BMI ligt lager dan 35 en liefst lager dan 30

Het resultaat hangt af van verschillende factoren. Bijna altijd is er een grote verbetering, maar perfectie is niet altijd gegarandeerd. Zoals bij iedere goede aanpak van obesitas biedt bij overtollige huid ook een professionele begeleiding met diëtiste, chirurg en psycholoog de beste garanties.

De terugbetaling van een buikwandcorrectie varieert sterk en hangt af van het individuele dossier. Neem zeker vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen.

Slappe huid verstevigen met een buikhuidcorrectie

Een buikhuidcorrectie is minder ingrijpend dan een buikwandcorrectie. Bij een buikhuidcorrectie wordt namelijk enkel de overtollige huid verwijderd en geen buikvet, zoals bij een buikwandcorrectie wel het geval is. Afhankelijk van de chirurg zullen er andere voorwaarden zijn om in aanmerking te komen. Vaak wordt wel een maximum BMI van 30 gevraagd.

Meer informatie of persoonlijk advies over overtollige huid en slappe huid verstevigen

Meer informatie over het verstevigen van slappe huid

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, ons team, overtollige huid of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Vraag persoonlijk advies aan het Obesity Centre Brussels team

Meer informatie over overtollige huid

Wil je graag meer weten over hoe je slappe huid kan verstevigen of vermijden? Vraag raad aan onze artsen of diëtiste. We beantwoorden graag al je vragen.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren