fbpx

Zijn er risico’s verbonden aan een maagverkleining?

By juni 27, 2019Algemeen
Intake

Een gastric sleeve of maagverkleining is een van de mogelijke chirurgische ingrepen die uw behandelende team u kan voorstellen als u te kampen hebt met een ernstige vorm van obesitas. Uiteraard wordt zo’n ingreep met de allergrootste zorg uitgevoerd en zullen wij de kans op complicaties tot een absoluut minimum beperken. Toch zijn risico’s nooit volledig uitgesloten. Een woordje uitleg.

Een maagverkleining: niet voor elke patiënt aangewezen

Een maagverkleining is een ingreep waarbij de chirurg tot tachtig procent van de maag wegneemt, om zo een smallere, buisvormige maag te creëren. Patiënten die een maagverkleining ondergaan hebben, zullen veel vlugger een voldaan gevoel krijgen, waardoor ze minder gaan eten en vrij snel gewicht zullen verliezen.

In de regel wordt een maagverkleining enkel uitgevoerd bij patiënten die een BMI van 40 of meer hebben. Ook patiënten die een BMI van 35 of meer hebben en daarnaast ook lijden aan ziektes zoals diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie, slaapapneu of gewrichtsklachten kunnen in aanmerking komen. Om in België de ingreep terugbetaald te krijgen, gelden er nog een aantal bijkomende criteria.

De risico’s van een maagverkleining

Elke chirurgische ingreep gaat gepaard met een zeker risico. Complicaties zijn namelijk nooit honderd procent uitgesloten. Toch hoeft u zich weinig zorgen te maken als u een maagverkleining laat uitvoeren door een ervaren chirurgisch team dat de ingreep perfect beheerst.

Complicaties die kunnen voorkomen, zijn o.m.:

  • Bloedingen
  • Infecties
  • Slechte wondgenezing, vooral bij diabetici of patiënten die roken
  • Slikproblemen tijdens de eerste weken na de ingreep
  • Lekkage door een slechte afsluiting van de wonde. Een tijdig herkenning van deze complicatie is belangrijk. Daarna kan de chirurg een gastroscopie uitvoeren om het lek te dichten.

Om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden, is het van groot belang dat u de adviezen van uw behandelende team nauwgezet opvolgt. Houd u dus zeker aan het voorgeschreven dieet en heb voldoende aandacht voor de wondzorg. Doe tijdens de eerste weken na de ingreep zeker geen grote inspanningen: vermijd sporten en til geen zware lasten.