Goede voornemens voor 2020? Zo lukt het wél.

By december 16, 2019Algemeen, Gezondheid
Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe doelen. Voor velen is 1 januari 2020 symbolisch een mooi moment om iets te veranderen in hun leven. Een frisse start dus maar wel eentje met vaak een minder fris einde want slechts 12% houdt goede voornemens een heel jaar vol. En 50% houdt het midden januari al voor bekeken. Tijd om die cijfers op te krikken.

Haalbaar, niet gemakkelijk

Hou er rekening mee dat het gemakkelijker is om iets te zeggen dan om iets te doen. Kies daarom haalbare doelen, waar je wel je best moet voor doen maar geen totale reorganisatie van je leven veronderstellen. Je mag best groot dromen, bijvoorbeeld tien kilo vermageren, maar weet dat zoiets niet van de ene op andere dag te bereiken is.

Daarom is het handig om tussendoelen te stellen. Stel dat je jezelf voorneemt om minder alcohol te drinken. Als je gewoonlijk enkele glazen drinkt bij het eten of voor de tv is het een goed tussendoel om je te beperken tot één glas per dag. Wat later kan je dan overschakelen naar enkel het weekend en wie weet uiteindelijk enkel bij speciale gelegenheden. Stap voor stap dus.

Goede voornemens met een thema

Concrete doelen stellen, dat loont. Maar je mag er zeker ook geen slaaf van worden. Een week door omstandigheden of door gebrek aan motivatie je wekelijkse sportsessie niet doen mag je niet als falen zien. Pik het de volgende week gewoon terug op en verlies geen goeie gewoonte omdat je had gezegd elke week van het jaar minstens één keer te sporten.

Daarom is het verstandig om naast je concrete doelen het centrale thema van een jaar te kiezen. In dit geval kan het thema zijn: meer bewegen. De trappen nemen, elke avond een blokje om wandelen, brood halen te voet of eens per fiets op familiebezoek: allemaal kleine dingen die je jaarthema helpen. Wie weet leer je onderweg wel een leuke nieuwe hobby kennen.

Sociaal dier

Veel mensen hebben baat bij groepsgevoel. Je goede voornemens delen met je naasten kan echt het verschil maken als je motivatie het wat laat afweten. Zij kunnen je steunen door mee te doen of je te belonen met een warme kom soep als je de koude hebt getrotseerd.

Wees af en toe ook zacht voor jezelf. Wou je meer lezen en heb je toch de hele avond een serie gebingewatcht? Morgen is een nieuwe dag en die ene terugval wil niet zeggen dat je gefaald hebt. Er is iets moois aan goede voornemens en streven naar een betere versie van jezelf met alle pieken en soms ook dalen onderweg.