fbpx

Goede voornemens: do’s en don’ts

By november 22, 2024Algemeen, Gezondheid
Goede voornemens op post-its

Een nieuw jaar, nieuwe doelen. Of zo is het toch voor veel mensen. Goede voornemens zijn alomtegenwoordig, zeker wanneer een nieuw jaar aanbreekt. Een frisse start dus, maar wel eentje met vaak een minder fris einde want slechts 12% houdt goede voornemens een heel jaar vol. En 50% houdt het midden januari al voor bekeken. Tijd om die cijfers op te krikken. In dit artikel geven we je enkele handige tips om je goede voornemens dit jaar wel vol te houden.

Wat houden goede voornemens in?

Goede voornemens zijn persoonlijke beloftes die mensen aan zichzelf maken om iets in hun leven te veranderen of te verbeteren. Vaak gaan goede voornemens over het aannemen van gezonde gewoontes of het afleren van ongewenst gedrag.

Goede voornemens worden vaak gelinkt met het nieuwe jaar. 1 januari is dan dé dag om er stevig in te vliegen. Maar waarom zou je wachten tot die ene dag? Vandaag is de beste dag om beter voor jezelf te zorgen.

Populaire goede voornemens

  • Gewicht verliezen
  • Meer bewegen
  • Minder snoepen
  • Stoppen met roken
  • Geen alcohol meer drinken
  • Meer reizen
  • Meer zelfliefde
  • Minder geld uitgeven

Waarom houden we goede voornemens niet vol?

“Gemakkelijker gezegd, dan gedaan,” zo gaat het gezegde en het is waar ook. Kies daarom haalbare doelen, waar je wel je best moet voor doen, maar geen totale reorganisatie van je leven veronderstellen. Je mag best groot dromen, bijvoorbeeld tien kilo vermageren, maar weet dat zoiets niet van de ene op andere dag te bereiken is.

Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte te kweken?

Een nieuwe gewoonte krijg je niet in 1-2-3. Het heeft tijd nodig voor je goede voornemens zo ingebakken zijn in je routine dat ze een automatisme zijn. Gemiddeld duurt het zo’n 2 tot 3 maanden voor je nieuwe gewoonte er ook echt één is.

Je merkt het, het is belangrijk om realistische doelen te stellen. Doe je dit niet, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk om je goede intentie om te vormen tot een nieuwe gewoonte.

6 tips om dit jaar goede voornemens wel vol te houden

Goede voornemens volhouden hoeft geen ijdele hoop te zijn. Met deze 6 tips helpen we je op weg zodat het dit jaar meer slaagkans heeft.

1. Stel realistische doelen

Stel tussendoelen. Wil jij je voornemen om minder alcohol te drinken? Als je gewoonlijk enkele glazen drinkt bij het eten of voor de tv is het een goed tussendoel om je te beperken tot één glas per dag. Wat later kan je dan overschakelen naar enkel het weekend en wie weet uiteindelijk enkel bij speciale gelegenheden. Stap voor stap dus.

2. Wees geduldig

Het duurt gemiddeld 66 dagen voor je nieuwe gewoonte ingeburgerd is in je leven. Geef jezelf dus voldoende tijd. Vastberadenheid en jezelf niet te veel druk opleggen, is in veel gevallen een winnende combinatie. Want wie zichzelf te veel druk oplegt, is vaak onnodig streng. Stel, je goede voornemen was om minder te snoepen. Voor wie te streng is voor zichzelf kan dit al gauw “nooit meer snoepen” worden. De kans dat je dat op lange termijn volhoudt, is bijzonder klein. Hier komen realisme en geduld samen.

3. Deel je goede voornemen met anderen

Hou je goede voornemens niet voor jezelf, maar deel ze met mensen die dicht bij je staan. Zij kunnen je helpen en ondersteunen. Waarom zou je het helemaal alleen doen? Misschien is er wel een vriend(in) of familielid die gelijkaardige voornemens heeft, zo kunnen jullie elkaar helpen.

Een steunnetwerk is niet enkel belangrijk wanneer je komaf wil maken met overgewicht of obesitas. Iedereen heeft nood aan een netwerk van mensen waarop ze kunnen bouwen: vrienden, familie, een psycholoog, een personal trainer, een huisarts of een diëtist.

Meer over een steunnetwerk

4. Wees positief

Negativiteit kan iedereen onderuithalen. Laat je dus niet verlammen door negatieve gedachten. Wees aardig voor jezelf en durf jezelf op tijd en stond een compliment te geven.

Daarnaast is het belangrijk om je goede voornemens positief te formuleren. Neem bijvoorbeeld het voornemen om minder te snoepen, dat is negatief geformuleerd. Je zou het ook anders kunnen zeggen: “ik wil in de toekomst kiezen voor gezonde en voedzame snacks om mijn lichaam te geven wat het nodig heeft.” Zoals je merkt, klinkt de tweede manier helemaal anders. Bovendien koppel je er ook een reden aan.

5. Wees je bewust van mogelijke hindernissen

Hindernissen zal je altijd tegenkomen, denk maar aan familiefeesten, recepties op het werk, een overvolle planning, buikgriep oplopen, enzovoort. Hindernissen komen in alle vormen en maten, maar vooral op de meest ongelegen momenten. Door hier enigszins rekening mee te houden, gewoon het feit dat ze zich kunnen voordoen, kan al voldoende zijn om er op een succesvolle manier mee om te gaan.

6. Beloon jezelf

Gun jezelf af en toe een beloning. Deze beloning kan zich op verschillende manieren uiten. Denk aan leuke dingen die jou gelukkig maken. Misschien geniet jij van een avondje naar de bioscoop, een avondje met de vriend(in)en iets gaan drinken, een dagje naar de wellness of dat ene boek dat je al superlang wilt kopen. Geef jezelf een opkikker.

Is komaf maken met overgewicht of obesitas jouw goede voornemen?

Wil jij iets doen aan je overgewicht, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen met jou kunnen we een behandelplan opstellen om jouw doelen te bereiken. Dat doen we volledig op basis van jouw leven en dagelijkse gewoontes.

Maak een vrijblijvende afspraak