Eetbuien kunnen je leven behoorlijk beheersen, soms zelfs zonder dat je het zelf beseft. Bij de ene uit het zich bijzonder subtiel, de andere kan het onmogelijk ontkennen. In dit artikel gaan we dieper in op eetbuien. We bekijken wat het precies is, hoe het kan ontstaan, de link met obesitas en overgewicht, de psychologische gevolgen en tips om eetbuien te stoppen.
Wat zijn eetbuien?
Eetbuien gaan vaak gepaard met controleverlies, waardoor iemand op heel korte tijd erg veel eet. Soms met buikpijn en misselijkheid tot gevolg. De gevolgen zijn niet louter fysiek, ook mentaal kunnen eetbuien hun tol eisen. Veel mensen ervaren na een vreetbui een schuldgevoel, zijn boos op zichzelf of worden overmand door spijt.
De vicieuze cirkel van eetbuien
Wie zichzelf strenge diëten oplegt, loopt het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen die leidt tot eetbuien en vaak ook tot een jojo-effect.
Dikwijls gaat het als volgt: Je start een dieet en bent een periode heel streng voor jezelf. Na die periode gun je jezelf een ‘cheat day’, die slaat al snel om in schuldgevoel en verder controleverlies. Hier komt de eetbui in het verhaal. Je eet erg veel op heel korte tijd. Vaak laat je op dat moment het dieet varen. Je komt bij en raakt gedemotiveerd. Om te compenseren ga je opnieuw streng diëten.
Welke soorten eetbuien bestaan er?
Er zijn verschillende soorten eetbuien en het gaat niet om trek in zoete of zoute snacks. We kunnen subjectieve en objectieve eetbuien onderscheiden. Het herkennen van het type eetbui, kan helpen om de vicieuze cirkel van eetbuien te doorbreken.
Subjectieve eetbuien vs objectieve eetbuien
Beide types geven het gevoel van controleverlies. Je voelt je machteloos en lijkt niet te kunnen stoppen. Toch is er een verschil. Subjectieve eetbuien voelen even intens als een objectieve eetbui, maar er wordt eigenlijk geen buitensporige hoeveelheid gegeten op korte tijd. Een objectieve eetbui kan op basis van criteria bepaald worden. Typisch voor dit type is dat er wel een erg grote hoeveelheid wordt gegeten.
Hoe ontstaan eetbuien?
Om eetbuien te kunnen tegengaan is het belangrijk om te weten vanwaar ze komen. We kunnen drie grote oorzaken onderscheiden:
- Psychologische redenen – Voor sommigen is voedsel een troostmiddel. Wanneer emoties hoog oplopen of iemand het gevoel heeft de controle op een situatie te verliezen, kan voeding een schuilplaats lijken.
- Gewoonte – De mens is een gewoontedier. ’s Avonds voor de televisie een zak chips opeten. Stress kan bovendien een enorme trigger zijn en eetbuien initiëren.
- Fysieke redenen – Wanneer iemand te weinig heeft gegeten of zichzelf strenge regels oplegt, kan het hongergevoel sterk toenemen en uiteindelijk omslaan in een eetbui.
Tips om om te gaan met eetbuien
Eetbuien stoppen is niet eenvoudig, zeker wanneer je te maken hebt met die beruchte vicieuze cirkel. Dat betekent echter niet dat je de hoop moet verliezen. Integendeel! Er bestaan heel wat tips om te leren weerstaan aan vreetbuien. Het is belangrijk om te ondervinden welke jou helpen.
1. Herken je eetbui
Heb je een eetbui? Probeer dan te herkennen vanwaar die komt. Wat is de precieze oorzaak? Heb je jezelf een halve dag uitgehongerd? Skipte je een maaltijd om bijvoorbeeld calorieën te sparen of had je gewoon geen tijd? Ervaar je meer stress dan gewoonlijk of struggelde je met een paniekaanval? Al deze zaken kunnen verklaren waarom die eetbui jou overvalt.
Weten “waarom” kan het schuldgevoel of de boosheid beperken. Het kadert het hele gebeuren, waardoor ook vaak het schuldgevoel afneemt. Dit kan helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken.
2. Koop geen grote hoeveelheden
Wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten. Je kan nu eenmaal niet verleid worden door die XL zak chips wanneer die er helemaal niet is. Hetzelfde geldt voor andere snacks en voeding. De ene grijpt naar chips, waar de andere zich verliest in potten yoghurt, koeken, donuts of kaas.
Eetbuien zijn voor iedereen die ze ervaart anders. Ken jezelf is de boodschap. Probeer even afstand te nemen van de situatie. Door als een toeschouwer naar het gebeuren te kijken ontdek je misschien wel nieuwe inzichten onder jezelf, bijvoorbeeld je triggers.
3. Neem mensen in vertrouwen
Eetbuien kunnen mentaal erg zwaar zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Soms is het al voldoende om één iemand in vertrouwen te nemen. Dat kan een familielid zijn, een vriend(in), je huisarts, een psycholoog, een diëtist of een personal coach.
Het is soms moeilijk om toe te geven dat je worstelt met eetbuien, maar door het uit te spreken hoef je het niet meer alleen te dragen.
4. Wees lief voor jezelf
Zelfliefde is meer dan “body positivity”, het slaat ook op het mentale aspect. Veel mensen zijn hun eigen grootste criticus en dat is vaak onterecht. Wees dus vooral ook lief voor jezelf.
Stel je voor: iemand waar je veel om geeft, heeft last van eetbuien. Hoe zou je dan reageren? Wat zou je tegen die persoon zeggen? De kans is groot dat je heel wat aardiger bent tegen die persoon dan wat je denkt over jezelf wanneer je opnieuw in een eetbui belandt.
Last van eetbuien?
Kamp jij met eetbuien die je maar niet lijkt te overwinnen? Laat je dan bijstaan door professionele zorgkundigen. Ons multidisciplinair team staat voor je klaar om eetbuien, obesitas en emotie-eten te behandelen. Ons team bestaat uit chirurgen, diëtisten, psychologen en ergotherapeuten. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. We luisteren naar jou en jouw persoonlijke situatie. We leren jouw situatie doorgronden en bespreken samen met jou hoe we jou het best van dienst kunnen zijn.
Maak je vrijblijvende afspraak