Misschien heb je het ooit zelf al geprobeerd of hoorde je de term ergens waaien in een ver verleden. Of misschien is het compleet nieuw. Het paleodieet is een tijd immens populair geweest. Het was zo’n 10 jaar geleden dé dieethype van het moment. Maar echt weg is het nooit geweest. Ook vandaag grijpen er nog veel mensen die willen vermageren naar het paleodieet.
Hier gaan we dieper in op wat het paleodieet precies is, hoe het in elkaar zit, de voor- en nadelen en de duurzaamheid.
Wat is het paleodieet?
Hoewel velen zich waagden aan het paleodieet om overtollige kilo’s te verliezen, is het in realiteit geen afvaldieet. Het is een eetstijl waarbij inspiratie werd gehaald bij onze voorouders: de jagers en verzamelaars. Het gaat voornamelijk over vlees, vis, groenten, fruit en noten.
Het paleodieet focust op gezonde vetten en beperkte koolhydraten. Zo worden naast granen ook zout, suiker, melkproducten, peulvruchten en bepaalde groenten gemeden. Denk maar aan tomaat, paprika en aubergine. Wat men absoluut probeert te vermijden, is bewerkte voeding.
Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de vermoedens over de eetgewoontes van onze voorouders niet wetenschappelijk bewezen zijn. Tot op heden is er geen bewijs dat aantoont dat ons lichaam nog niet voldoende geëvolueerd is om de voedingsgewoonten van vandaag aan te kunnen. Het tegenovergestelde is echter wel waar. Onderzoek uit 2015 toont juist aan dat onze darmen mee geëvolueerd zijn en dus niet meer voorbereid zijn op voedsel zoals dat van onze voorouders.
Wat mag je wel en niet eten bij het paleodieet?
Tegenwoordig bestaan er afgeleiden van het klassieke paleodieet. De afgeleiden spelen vaak in op het minder restrictief maken van het dieet. Hieronder geven we je een overzicht van de voedingsmiddelen die je wel mag eten bij het klassieke paleodieet en welke een absolute no-go zijn.
Wel |
Niet |
· Vlees (bij voorkeur: rood vlees)
· Vis · Eieren · Groenten · Fruit · Noten · Zaden · Olijfolie, Avocado-olie, Kokosolie, Macadamiaolie |
· Zuivelproducten
· Peulvruchten (bonen, pinda’s, erwten, …) · Aardappelen · Pompoen · Groenten van de nachtschadefamilie (paprika, tomaat, aubergine) · Graanproducten · Zout · Frisdranken · Fruitsappen · Snoep · Alcohol · Kunstmatige zoetstoffen · Koolzaadolie, Maïsolie, Palmolie, Walnootolie, Zonnebloemolie, Sojaolie, Pindaolie, Sesamolie |
Let op! Deze lijst is niet volledig.
Voor je van start gaat met een dieet, bespreek je dit beter eerst met je behandelende arts. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van een dieet, elk dieet, af te wegen tegenover jouw persoonlijke situatie. Niet ieder dieet is geschikt voor iedereen.
Wat zijn de voordelen van het paleodieet?
- Voldaan gevoel – De vet- en eiwitrijke voeding zorgt ervoor dat je je vrij snel verzadigd voelt. Hierdoor is de kans reëel dat je ook minder zal eten. Dit betekent niet noodzakelijk dat je minder calorieën inneemt. Wees je dus heel bewust van de voedingsmiddelen die je opeet.
- Minder bewerkte voedingsmiddelen – Bewerkte voedingsmiddelen beperken is altijd een goed idee. Of je nu wilt vermageren of gewoon je gewicht wilt behouden, onbewerkte voedingsmiddelen krijgen altijd de voorkeur.
Wat zijn de nadelen van het paleodieet?
- Vitaminetekorten – Het paleodieet vermijdt koolhydraten en bepaalde groenten. Hierdoor kan op langere termijn vitaminetekorten ontstaan, met name vezeltekorten.
- Risico op te hoge vetinname – Het paleodieet berust op gezonde vetten. Desalniettemin blijven het vetten en is ook hier een goede balans nodig.
- Calciumtekort – Het gebrek aan melkproducten kan zorgen voor een calciumtekort. Calcium is een belangrijke factor die zorgt voor sterke botten.
Kan je afvallen met het paleodieet?
Over het algemeen wordt het paleodieet gezien als een levensstijl en niet als afvaldieet. Op korte termijn ziet men soms gewichtsverlies, maar dat geldt niet voor iedereen. Wetenschappelijk onderzoek werd voornamelijk uitgevoerd op kleine groepen, waardoor de resultaten niet kunnen worden veralgemeend. Ook de resultaten op lange termijn blijven onzeker door gebrek aan uitvoerig onderzoek.
Doordat het paleodieet zich focust op onbewerkte voeding, draagt het over het algemeen bij aan een gezonder voedingspatroon.
Vraag advies aan een arts
In onze obesitaskliniek ben je welkom voor vrijblijvend advies. Onze artsen, zijnde chirurgen, diëtisten en kinesisten, zijn er om je bij te staan en je te adviseren. We luisteren naar jouw situatie en geven op basis daarvan advies. Er is nu eenmaal geen eenduidig voedingsadvies dat voor iedereen van toepassing is. Iedereen is anders en heeft daarom andere noden en behoeften. Dit kan je doortrekken naar voeding, beweging en levensstijl in het algemeen.
Maak je vrijblijvende afspraak
Deze artikels zijn ook interessant voor jou
- Koolhydraatarm dieet: is deze populaire methode echt de garantie op gezond gewichtsverlies?
- Gezonde snacks: tips en tricks voor voedzame tussendoortjes
- Spierversterkende oefeningen: goed voor jong en oud
- Is een keto dieet de oplossing tegen overgewicht?
- Mediterraan dieet: is de mediterrane keuken echt zo gezond?