fbpx

Selflove: 10 tips voor meer zelfliefde

By juli 3, 2024Algemeen
Zelfliefde op de spiegel

Selflove, ook wel ‘zelfliefde’ genoemd, is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Bij selflove gaat het niet alleen om jezelf mentaal goed voelen, maar ook om je emotionele en fysieke welzijn. Zelfliefde hangt sterk samen met zelfzorg. Dat is de ene keer gemakkelijker dan de andere. Situationele verschillen kunnen een grote invloed uitoefenen op de manier waarop je voor jezelf en je lichaam zorgt. In dit artikel bespreken we hoe je zelfliefde kunt voortzetten zowel in de zomer als in de winter, ongeacht BBQ’s, babyborrels, familiefeesten en hittegolven. Want ook dan kunnen we voor onszelf zorgen en onszelf graag zien.

De kunst van selflove: wat betekent zelfliefde?

Zelfliefde, of selflove, is de kunst van jezelf accepteren en jezelf waarderen zoals je bent, inclusief al je sterke en zwakke punten. Het gaat om het cultiveren van een positieve en respectvolle relatie met jezelf. Concreet houdt het in dat je jezelf de nodige zorg en aandacht geeft, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het geeft je kracht. Je stelt gezonde grenzen, maakt bewuste keuzes die je welzijn positief beïnvloeden en vergeeft jezelf als dat nodig is. Met andere woorden, je bent liever voor jezelf.

10 tips voor meer zelfliefde

#1 Minder moetjes, meer magjes

Sommigen leerden het misschien al in de lagere school, ‘moetjes’ en ‘magjes’: de oefeningen die je noodgedwongen moest maken en de oefeningen die je mocht maken als je daar zin in had. Een wijze les die we ook later in ons leven kunnen toepassen. Er zullen altijd dingen zijn die we ‘moeten’ doen: het huishouden, werken, enzovoort. Maar dat laat ook ruimte voor de ‘magjes’, de dingen die we graag willen doen.

Het lijkt misschien niet evident en iedereen zijn persoonlijke situatie is anders, maar ‘magjes’ zitten soms in de kleinste dingen. Even het hoofd leegmaken tijdens een avondwandeling, tijd nemen om een hoofdstuk in een boek te lezen, even neerzitten en met de kinderen spelen, een uitstapje naar de bioscoop, een avondje uit met je vrienden, … Durf jezelf af en toe te laten genieten van ‘magjes’.

De ‘moetjes’ en ‘magjes’ kan je ook doortrekken in je eetgewoonten. Wie wil vermageren gaat vaak over tot een streng dieet waarbij je jezelf allerlei dingen gaat ontzeggen. Geen pasta, aardappelen, chips of frisdrank meer… Door jezelf alles te ontnemen, leg je jezelf juist extra druk op.

#2 Eén ingrediënt maakt je niet ongezond

Je hebt het vaak al gehoord, misschien zelf al gezegd “eens zondigen.” Alsof één product of één maaltijd je ongezond zou maken. Niets is minder waar. Er zijn drie maaltijden per dag, dat zijn er 21 per week. Eén minder gezonde maaltijd of één product in een maaltijd maakt je dus niet plots ongezond. Genoeg met de schuldgevoelens. Een gezond eetpatroon wordt gekenmerkt door veel variatie.

#3 Goed is goed genoeg

Velen onder ons streven perfectie na, toch is het juist bevrijdend om te erkennen dat je best doen voldoende is. Je staat jezelf toe om fouten te maken en leert om mild voor jezelf te zijn. Het betekent ook dat je realistische verwachtingen hebt van jezelf en niet probeert te voldoen aan onrealistische standaarden die je welzijn kunnen ondermijnen. Door te accepteren dat goed, goed genoeg is, geef je jezelf de ruimte om te groeien op een manier die duurzaam en gezond is.

#4 Geef jezelf complimenten

Mensen kunnen hard zijn en vaak nog het hardst voor onszelf. Gun jezelf een complimentje. Probeer complimenten van anderen aan te nemen. Geloof ze en neem ze mee.

Geef jezelf iedere dag één compliment. Dit mag op ieder moment van de dag. Het mag een groot of klein compliment zijn. Kijk in de spiegel of bejubel iets wat je realiseerde. Mooie, betekenisvolle complimenten lijken soms heel banaal, toch hebben ze een enorme waarde. Een complimentje gaat ook verder dan louter uiterlijke kenmerken.

Door iedere dag jezelf opnieuw een compliment te geven, verplicht je jezelf om verder te kijken dan uiterlijke facetten. Denk maar aan: je hebt mooie ogen, je ziet er zelfzeker uit, je straalt wanneer je lacht, je bent iemand waar anderen op kunnen rekenen, …

#5 Kies gezonde gewoontes

Gezonde gewoontes uiten zich zowel in grote als kleine zaken. Eet je bijvoorbeeld weinig fruit? Probeer dan minstens één stuk fruit per dag te eten. Een kleine aanpassing in je dagelijks leven, met heel wat voordelen, want je krijgt meer vitaminen en vezels binnen.

Beperk je frisdrankinname bijvoorbeeld tot één glas of één blikje per dag. Maak enkele keren per week een avondwandeling.

Heb je moeite om goede voornemens vol te houden? Begin dan met kleine zaken en hou het realistisch. Verbied jezelf niets volledig, maar geef jezelf ruimte.

#6 Leer relativeren

Relativeren is een krachtige tool om situaties in perspectief te plaatsen en stress te verminderen. Het herinnert je eraan dat niet alles perfect hoeft te zijn. Het gaat erom te erkennen dat uitdagingen en fouten een normaal onderdeel van het leven zijn en dat ze niet definiëren wie je bent.

Door te relativeren, kun je milder voor jezelf zijn en jezelf de ruimte geven om te groeien en te leren van je ervaringen. Dit versterkt je zelfbeeld en helpt je om een gezondere, meer liefdevolle relatie met jezelf op te bouwen.

#7 Zorg voor me-time

Jezelf wegcijferen voor anderen mag dan nobel lijken, het gaat ten koste van jezelf. Je mag jezelf gerust eens bovenaan de prioriteitenlijst zetten. Een beetje me-time kan wonderen doen voor je mentale gezondheid. Even je geest ruimte geven om tot rust te komen of om je batterijen op te laden.

Denk maar aan een ontspannend bad, een skincare routine, een wandeling, een toertje lopen, naar de fitness, een boek lezen, bijpraten met vrienden, … Jij bepaalt! Het is jouw me-time!

#8 Wees mild voor jezelf

Niet alles loopt van een leien dakje. De ene dag is de andere niet en soms lijkt alles fout te gaan. Je overslaapt je, je ziet dat je geen brood meer in huis hebt, je staat in de file, je hebt geen al te beste dag op je werk en ’s avonds voel je je volledig uitgeput en soms zelfs teleurgesteld. Wees op momenten dat het minder gaat ook lief voor jezelf. Een beetje mildheid kan soms wonderen doen voor je mentale gezondheid. Bovendien is het belangrijk om bijvoorbeeld emotie-eten meer onder controle te houden.

Vergeef jezelf!

#9 Las voldoende beweegmomenten in

Het cliché der clichés: “een gezonde geest in een gezond lichaam”, is niet volledig uit de lucht gegrepen. Zowel onze mentale als fysieke gezondheid zijn belangrijk voor ons welzijn en ze beïnvloeden elkaar. Las daarom wekelijks enkele beweegmomenten in. Probeer hierbij te variëren tussen meer intensieve en eerder rustige inspanningen.

#10 Kies voor alcoholvrij

Een glaasje wijn of een frisse cocktail kan eens smaken, maar nuttig alcohol altijd met mate of beperk het zoveel mogelijk. Een alcoholvrije mocktail smaakt vaak nog net iets frisser dan de alcoholische variant.

Alcohol kan bovendien onze gemoedstoestand beïnvloeden. Voor jezelf zorgen en jezelf graag zien, houdt ook in dat je beseft welke invloed alcohol heeft op je lichaam en je welzijn.

Wil je de strijd aangaan met obesitas of overgewicht?

Wil je meer zelfliefde? Wil je die overtollige kilo’s echt kwijt? Maak dan een vrijblijvende afspraak in onze obesitaskliniek. Onze experten luisteren naar je verhaal zonder te oordelen. Ons doel is jou ondersteunen en helpen in je strijd tegen obesitas.

Maak een vrijblijvende afspraak

 Deze artikels zijn interessant voor jou