fbpx

Summer body: de impact op je mentaal welzijn

By april 30, 2024Algemeen
vier vrouwen met een ander lichaamstype

“Hoe krijg je zo snel mogelijk een summer body?”, “5 tips voor een summer body”… Het is weer die tijd van het jaar: de dagen worden langer, de eerste lentezon liet zich zien en de zomer is in aantocht. Elk jaar opnieuw brengt het hetzelfde fenomeen op til: de summer body. Overal zien we advertenties, misschien hoorde je er één van je vrienden er al over praten en magazines staan vol met de perfecte “summer body’s”. In dit artikel gaan we dieper in op summer body’s en de effecten op ons mentaal welzijn.

Wat verstaat men onder een summer body?

Een summer body is het slanke en vaak afgetrainde lichaam waar men naar streeft in aanleiding naar de zomer. Wanneer we in onze zwembroek of bikini aan het zwembad moeten zitten, de dames jurken of rokken dragen en mannen hun lange broek inruilen voor een short, willen we het liefst er op ons best uitzien.

Er ideaal uitzien tijdens de zomermaanden wordt ons soms met de paplepel ingegeven. Denk maar aan al die goede voornemens die gemaakt worden op 1 januari. Ook de dieetcultuur laat geen kans voorbijgaan om het idee te cultiveren dat je lichaam niet goed genoeg zou zijn.

De gevaren van te streven naar een summer body

Wanneer je kampt met overgewicht zijn gesprekken of berichten over een summer body extra moeilijk. Het legt vaak een immense druk op iemands schouders. Wie vecht tegen overgewicht of obesitas, struggelt vaak ook tegen een laag zelfbeeld. Onrealistische schoonheidsidealen in combinatie met de wens naar een summer body, kunnen leiden tot zelfkritiek.

Het is die constante blootstelling aan “perfecte” lichamen, die ervoor kan zorgen dat je negatieve zelfbeeld nog een extra duik neemt. Dit resulteert op zijn beurt vaak in een verminderd gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Naar mate de “deadline” (aka de zomer) nadert, voelen mensen met overgewicht die streven naar het perfecte zomerlichaam de druk om te vermageren nog meer. Daardoor lijken crashdiëten plots interessanter. Je verliest op korte termijn misschien enkele kilo’s, maar op lange termijn zijn ze zelden of nooit de oplossing. Een crashdieet hou je namelijk niet vol. Je vervalt na verloop van tijd opnieuw in oude gewoontes en voor je het weet zijn al die kilo’s gewoon terug.

Overgewicht en obesitas brengen heel wat vooroordelen en druk met zich mee. Ook depressieve en angstgevoelens zijn nooit ver weg. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat “weight stigma” de kans op angststoornissen vergroot. Het fenomeen “summer body” draagt bij aan het stigma. Het suggereert dat mensen die niet voldoen aan het schoonheidsideaal, niet gezien mogen worden. Dat is uiteraard compleet onwaar!

Onze tip?

Laat je niet opjutten door de dieetcultuur. Werk aan een gezonde levensstijl door de juiste keuzes te maken. En doe het voor de juiste redenen, voor jezelf!

Het streven naar een “summer body” kan zeker een mentale tol eisen, vooral als het gepaard gaat met zelfkritiek en druk om aan bepaalde schoonheidsidealen te voldoen.

Hier zijn een paar tips om de mentale impact te verminderen:

  • Focus op gezondheid, niet op uiterlijk: Richt je vooral op het bevorderen van een gezonde levensstijl in plaats van je te concentreren op een specifiek lichaamstype. Denk aan het verbeteren van je algehele gezondheid door gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.
  • Wees realistisch: Stel realistische doelen die haalbaar zijn op de lange termijn, in plaats van jezelf onrealistische verwachtingen op te leggen die kunnen leiden tot teleurstelling en frustratie.

Meer tips over het stellen van doelen

  • Vermijd vergelijkingen: Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen, vooral niet met de gefilterde en bewerkte beelden die vaak op sociale media verschijnen. Iedereen heeft een unieke lichaamsbouw.
  • Werk aan zelfacceptatie: Werk aan het accepteren en waarderen van je lichaam zoals het is, ongeacht hoe het eruitziet. Zelfliefde en zelfacceptatie zijn essentieel voor een positief zelfbeeld.
  • Richt je op wat je lichaam kan: Waardeer je lichaam voor zijn kracht, veerkracht en wat het voor je kan doen, in plaats van alleen te focussen op uiterlijke kenmerken.
  • Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener als je merkt dat je worstelt met negatieve gedachten over je lichaamsbeeld. Het delen van je gevoelens kan enorm helpen bij het verlichten van de mentale last.

Meer over een steunnetwerk

  • Beperk blootstelling aan triggers: Als bepaalde media of situaties je negatief beïnvloeden, probeer dan je blootstelling eraan te verminderen. Dit kan betekenen dat je minder tijd besteedt aan sociale media, mensen ontvolgt of bepaalde tijdschriften vermijdt.
  • Focus op zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door activiteiten te doen die je stress verminderen en je welzijn bevorderen, zoals meditatie, yoga, wandelen in de natuur of het bijhouden van een dagboek.

Het streven naar een “summer body” moet niet ten koste gaan van je mentale gezondheid. Het belangrijkste is om een balans te vinden tussen het streven naar gezondheid en welzijn, en het accepteren van jezelf zoals je bent.

Kamp je met overgewicht en wil je er iets aan doen, zomer of niet?

Wil je meer weten over obesitas, de verschillende behandelingen, eetstoornissen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Maak jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren