fbpx

Daghospitalisatie bij Obesity Centre Brussels

Quote van dr. Peery over robotchirurgie

Al sinds 2017 kan je in ons ziekenhuis terecht voor een obesitasbehandeling op maat, compleet met persoonlijk voedingsadvies en de nodige chirurgische ingrepen: maagverkleiningen, gastric bypasses en maagringen. Sinds kort kan je bij Obesity Centre Brussels ook terecht voor obesitaschirurgie met daghospitalisatie.  

Wat is daghospitalisatie?  

Dagopnames voor kijkoperaties en andere kleine chirurgische ingrepen zijn al langer courant in de medische sector. Bij een dagopname hoef je maar één dag in het ziekenhuis te verblijven, voor je terug naar huis mag. ’s Ochtends kom je binnen, ’s avonds geniet je opnieuw van je eigen thuis. Ook bij obesitaschirurgie worden daghospitalisaties steeds populairder en vanaf nu behoort het dus ook in ons ziekenhuis tot de mogelijkheden.  

Daghospitalisatie is niet altijd een optie. Alles hangt onder andere af van jouw persoonlijke situatie en de complexiteit van de ingreep. We bepalen samen met jou je behandeltraject. Ook het onderwerp “dagopname” zullen we bespreken om te bekijken of jouw ingreep in aanmerking komt.  

Screening vooraf de ingreep  

De screening vooraf aan de ingreep is belangrijk om je algemene gezondheidstoestand correct te kunnen inschatten. Een bloedafname zal ons een beeld geven over de vitaminen in je bloed en de hoeveelheid cholesterol. Via een endocrinologie bestuderen we de suikerwaarden. Zo kunnen we afwijkingen herkennen in je suiker- en/of hormonenhuishouding. We voorzien ook een gesprek met één van onze diëtisten en psychologen. Dit is een belangrijke stap in onze multidisciplinaire aanpak. Tijdens een gastro-enterologie bekijken we je slokdarm, maag en het begin van de dunne darm. Daarnaast nemen we ook een echo van je buik.  

De resultaten van al deze testen geven ons belangrijke informatie over jouw gezondheid en de mogelijke manieren om je zwaarlijvigheid te behandelen. Er is namelijk geen “one fits all” behandeling voor obesitas.  

Waaraan mag je je verwachten bij een daghospitalisatie?  

Bij een daghospitalisatie verwachten we je al vroeg in ons ziekenhuis. Onze verpleegkundigen verwelkomen je om 7 uur ’s ochtends. Diezelfde ochtend word je klaargemaakt voor de ingreep en brengen we je naar het operatiekwartier waar we de ingreep uitvoeren. In de vroege namiddag voorzien we vloeibaar eten en krijg je bezoek van onze kinesist. Het is belangrijk om niet te lang te wachten om opnieuw te bewegen. Onder begeleiding van onze kinesist kan je voorzichtig je eerste stappen na de ingreep zetten.  

Nadien volgt een gesprek met één van onze diëtisten. Samen gaan jullie over het dieet. Heb je nog vragen over de komende weken? Aarzel niet om enkele zaken te verifiëren met je diëtist. Ondertussen houden onze verpleegkundigen je parameters goed in de gaten. Je bloeddruk, hartslag en temperatuur worden op de voet gevolgd. We zorgen ervoor dat je je zo comfortabel mogelijk voelt, want een maagverkleining, -omleiding of -band is niet niets. Onze verpleegkundigen zorgen voor de nodige pijnstilling 

Voor je naar huis vertrekt, komt ook je chirurg langs. We geven je veel documentatie en controleren de status van je parameters. Als alles naar wens verlopen is en we zien geen reden om ons zorgen te maken, krijg je goedkeuring om diezelfde avond nog naar huis te gaan. Maar niet zonder het gsm-nummer van je chirurg. Indien nodig, kan je snel contact opnemen.  

Daghospitalisatie en robotchirurgie gaan hand in hand 

De evolutie die we nu zien, waarbij daghospitalisatie mogelijk is bij obesitaschirurgie, is grotendeels te danken aan robotchirurgie. Het geeft ons de kans om het herstelproces enorm te verkorten. We kunnen namelijk kleinere incisies maken waardoor de impact op het lichaam kleiner is. Collega dr. Peery werkt al sinds 2004 met de Da Vinci robot en verklaarde eerder al dat de robot een hulpmiddel is dat zijn capaciteiten om erg geavanceerde en complexe handelingen uit te voeren vergroot. “Het betekent niet dat het system het werk voor mij doet. Het doet niets automatisch, maar ik ben in staat om de vaardigheden waarvoor ik opgeleid ben uitgebreid te gebruiken op de manier die ik nodig heb”, aldus dr. Curtis Peery.  

Quote van dr. Peery over robotchirurgie

Heb je vragen over een daghospitalisatie?  

Wil je graag weten of je in aanmerking zou komen voor een heelkundige ingreep in de strijd tegen obesitas? Vraag je je af of een dagopname voor jou in de kaarten ligt? Dan adviseren we je om contact op te nemen met onze artsen. Enkel op basis van je persoonlijke situatie kunnen we bepalen welke ingreep het meest geschikt is voor jou en of een dagopname mogelijk is.  

Maak je vrijblijvende afspraak  

Deze artikels zijn ook interessant voor jou