fbpx

Mounjaro, de nieuwe hype na Ozempic: Wat is het?

By november 22, 2024Algemeen, Behandeling
Dokter spreekt met patiënt

Ooit was Ozempic het gespreksonderwerp op televisie, in kranten, op café onder vrienden, tijdens familiefeesten en aan de lunchtafel op het werk. Nu is er een nieuw product op de markt dat met de aandacht gaat lopen: Mounjaro. Het verscheen al in enkele nationale kranten en ook op TikTok is het immens populair. Maar is die populariteit wel terecht? Alvorens je kiest voor een medicijn omdat een TikTok-fenomeen je het aanraadde, gingen wij op zoek naar antwoorden. Hieronder kom je te weten wat Mounjaro precies is, hoe het werkt en wat de resultaten op lange termijn zijn.

Wat is Mounjaro?

Mounjaro is de merknaam voor het medicijn met actieve bestanddeel tirzepatide, ontwikkeld door het Amerikaanse Eli Lilly. Het is een vloeibaar medicijn dat net zoals Ozempic ingespoten wordt. Maar er zijn nog gelijkenissen tussen beide medicijnen. Ook Mounjaro is oorspronkelijk bedoeld voor diabetespatiënten. Het grote verschil is dat Mounjaro ondertussen wel een vergunning op zak heeft als behandeling tegen overgewicht en obesitas.

Wanneer het wordt aanbevolen, gebeurt dit vaak in combinatie met een caloriearm dieet en meer beweging.

Hoe werkt Mounjaro?

Mounjaro stimuleert de ontwikkeling van twee hormonen die van nature al in je darmen aanwezig zijn. Het gaat om glucagonachtig peptide-1, kortweg GLP-1, en glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide, ook wel GIP, genoemd. Beide geven na het eten insuline vrij waardoor je eetlust afneemt. Door beide hormonen extra te stimuleren, voelen de meeste mensen zich nog sneller verzadigd dan ze van nature zouden doen. Zo stop je sneller met eten, neem je minder calorieën op en val je af.

Wekelijks dient de gebruiker het medicijn in te spuiten in de buik, dijbeen of bovenarm.

Wetenschappelijk onderzoek naar de doeltreffendheid van Mounjaro

Wetenschappelijke studies, gesponsord door producent Eli Lilly, toonde een gemiddeld gewichtsverlies van 20% aan. Aan deze studies namen in totaal zo’n 3.500 mensen deel. Bij de eerste studie, genaamd Surmount-1, hadden de 2539 deelnemers ernstig overgewicht of obesitas en hadden ze geen diabetes. Dat was een belangrijke voorwaarde om het effect van het medicijn te bepalen wanneer er geen suikerziekte in het spel is. Bij de tweede studie, Surmount-2, leden de deelnemers wel aan diabetes.

Gedurende beide studies kregen deelnemers voor 72 weken lang, wekelijks een inspuiting met Mounjaro of het placebo. Ze kregen ook voedingsbegeleiding om gewichtsverlies te bevorderen en het advies om minstens 2 uur en 30 minuten per week te bewegen. Het afvaldieet is best streng omdat het een calorietekort van 500 kcal per dag nastreeft. Het effect van Mounjaro zonder zo’n streng dieet is nog niet onderzocht.

Wie niet aan diabetes leed verloor met 10 mg tirzepatide gemiddeld 20% van hun lichaamsgewicht. De proefpersonen met diabetes verloren gemiddeld 13% van hun lichaamsgewicht. Bij de proefpersonen die wekelijks 15 mg toegediend kregen, verloren gemiddeld 21% gewicht (zonder suikerziekte) en 15% bij diabetespatiënten.

Wie het placebo kreeg verloor gemiddeld 3% van hun lichaamsgewicht.

Maar het medicijn werkt niet voor iedereen. Zelfs met de hoogste dosis slaagde 1 op 10 niet-diabetespatiënten er niet in om 5% lichaamsgewicht te verliezen. Ook 1 op 6 diabetespatiënten haalden geen 5% gewichtsverlies, ondanks de hoge dosis, het strenge dieet en de lichaamsbeweging.

Stelselmatig verloren de proefpersonen ook steeds minder gewicht. Velen bereikten een plateau en vielen niet meer af.

Het is dan ook nog te vroeg om conclusies te trekken op lange termijn of om een 1 op 1 vergelijking te maken met Ozempic. Er zijn momenteel nog niet genoeg studies om daar uitsluitsel over te geven en al zeker niet waarbij verschillende vermageringsmedicijnen zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro rechtstreeks met elkaar vergeleken worden.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Mounjaro?

Mounjaro is goedgekeurd door het FAGG, het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproblemen. Het is dus een veilig medicijn. Maar zoals altijd kunnen medicijnen bijwerkingen met zich meebrengen. De meest voorkomende bijwerkingen van Mounjaro zijn misselijkheid, diarree, braken, buikkrampen, constipatie en hoofdpijn.

Voorlopig lijken ernstige bijwerkingen eerder zeldzaam, toch waarschuwt fabrikant Eli Lilly voor de kans op een verhoogd risico op schildkliertumoren en schildklierkanker. Daarom vragen ze iedereen die hun medicijn gebruikt en wie last krijgt van een knobbel in de nek, slikproblemen, een hese stem of ongewone kortademigheid, om contact op te nemen met zijn dokter.

Wat gebeurt er wanneer je stopt met Mounjaro?

De grootste nachtmerrie voor haast iedereen die gewichtsverlies nastreeft, is om het na het stoppen van het dieet of de behandeling opnieuw bij te komen. Logisch dus dat je wilt weten wat het effect van stoppen met Mounjaro is. Ook dat werd onderzocht door Eli Lilly in Surmount-4. Gedurende deze studie werden 670 proefpersonen, zonder suikerziekte, zo’n 2 jaar opgevolgd. Elk van hen begon met Mounjaro. Na 36 weken werd bij ongeveer de helft van hen het medicijn vervangen door een placebo.

Bleek dat de deelnemers die het placebo kregen na een jaar gemiddeld 14% gewicht bijgekomen waren. Dit was wel nog steeds een gewichtsverlies van 10% ten opzichte van het begin van de studie/behandeling.

Kamp je met obesitas en wil je gewicht verliezen?

Wil je terug naar een gezond lichaamsgewicht, maar weet je niet hoe eraan te beginnen om duurzaam af te vallen? We weten dat het niet eenvoudig is om een significante hoeveelheid gewicht te verliezen en ook resultaten op lange termijn te behouden. Wij gaan daarom met jou in gesprek. Op basis van onder andere jouw levensstijl, gewoontes en persoonlijke situatie stellen we een behandelplan op maat op. Daarbij werken we op verschillende vlakken: voeding, beweging, psychologische ondersteuning en eventueel obesitaschirurgie.

Maak een vrijblijvende afspraak

Interessante artikels voor jou