fbpx

Meer bewegen doe je met onze 5 tips

By september 28, 2022Algemeen
Vrouw is aan het sporten.

Bewegen is gezond, maar dat wist je waarschijnlijk al. En toch bewegen we met z’n allen te weinig. Maar liefst 1 op 3 Belgen beweegt onvoldoende. Dat toont onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan. Volgens dat onderzoek zouden we minstens 150 minuten per week matig intensief en 75 minuten hoog intensief moeten bewegen. Maar die criteria haalt 1 op 3 volwassenen in ons land dus niet. We helpen je graag op weg en geven je enkele handige tips om meer te bewegen en zo overgewicht en obesitas te vermijden! Blijf dus zeker lezen.

Wat is het verschil tussen lichte, matige en hoge intensiteit?

De WHO maakt een onderscheid tussen drie verschillende vormen van beweging, namelijk lichte, matige en hoge intensiteit. Alle drie vormen ze een belangrijk aspect in ons bewegingspatroon, zoals samengevat in de bewegingsdriehoek.

Lichte intensiteit

Strijken is een vorm van lichte beweging.Alle kleine beetjes helpen en dat is bij bewegen niet anders. Ook licht intensieve activiteiten zijn een meerwaarde voor je gezondheid. Het gaat hierbij om bewegingen die ons amper moeite kosten. Denk maar aan ijsberen terwijl je belt, de strijk doen, de trap opgaan, eten klaarmaken… Je ademhaling blijft relatief gezien hetzelfde en je hartslag blijft mooi constant. Dergelijke activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse portie beweging.

Matige intensiteit

Een dagelijkse portie matige beweging komt je ten goede. Zowel voor je mentale als fysieke gezondheid brengt het verschillende voordelen met zich mee. Bij deze intensiteit ga je wat sneller ademen en ook je hartslag schiet lichtjes de hoogte in. In tegenstelling tot bij hoge intensiteit ben je nog lang niet buiten adem. Het gaat bijvoorbeeld om activiteiten zoals ramen wassen, zwemmen, werken in de tuin of een lange wandeling.

Hoge intensiteit

Vrouw is aan het sporten.Bewegen aan een hoge intensiteit is alle beweging waarbij je een grote fysieke inspanning levert. Je hartslag en je ademhaling versnellen en je zweetklieren draaien overuren. Volgens de WHO zou je minstens 75 minuten per week hoog intensieve beweging moeten inlassen.

We spreken bewust over “beweging” omdat het niet altijd over een sportsessie hoeft te gaan. Sommige huishoudelijke activiteiten zijn ook van intensieve aard. Denk maar aan het oplopen van trappen met een overvolle wasmand in je handen of aan een stevig tempo naar het werk fietsen. Door één sportsessie per week van 1 uur te combineren met dergelijke activiteiten kom je vrij eenvoudig aan het minimum voorgeschreven minuten intensieve beweging.

5 tips om meer te bewegen

#1 Meer bewegen door je sportsessie in te plannen

Een overvolle agenda, je kent het wel. Wie heeft nog niet gewenst om 48 uur in één dag te krijgen? Je intentie om te sporten is vaak de eerste die je laat vallen om toch maar alles rond te krijgen. Om dit te vermijden is het belangrijk je sportintentie om te zetten naar een echte sportsessie. Eentje die je aanduidt in je agenda en waar je dus ook officieel rekening mee houdt.

#2 Meer bewegen door je omgeving aan te passen

Soms kan een kleine verandering een groot verschil maken. Staat jouw fiets achter alle andere fietsen achteraan in de garage of het tuinhuis? Dat vermindert de kans aanzienlijk dat jij beslist om snel even de fiets te nemen in plaats van de auto. Verplaats je fiets. Zet hem in het zicht of op z’n minst op een meer bereikbare plaats. Zo’n kleine aanpassing kan ervoor zorgen dat je er minder tegenop ziet om je fiets van stal te halen.

#3 Meer bewegen door bureau-oefeningen in te lassen

Of je nu vanop kantoor werkt of van thuis, bureau-oefeningen zijn altijd een goed idee. Naast je dagelijkse beweging stimuleren ze ook je bloedsomloop. Hierdoor ben je nadien alerter en kan je je beter concentreren. Waarom zou je dan niet af en toe een korte pauze nemen om even wat energie bij te tanken in de vorm van een niet al te intensieve oefening. Je leest het goed. Bureau-oefeningen zijn niet de meest intensieve oefeningen en maar goed ook want niemand zit graag zwetend op het werk.

#4 Meer bewegen door te kiezen voor activiteiten die je energie geven

Vind je lopen oersaai of heb je een hekel aan fietsen? Kies dan voor een andere activiteit! Enkel zo zal bewegen deel kunnen uitmaken van jouw levensstijl. Wanneer we iets leuk vinden, willen we het vaker doen, zo worden we ook steeds beter en gaan we de activiteit nog leuker vinden. Juist omdat we er zo goed in zijn. Een vicieuze cirkel zoals het zou moeten: met een positief effect.

#5 Meer bewegen door routine in te bouwen

“Macht der gewoonte” zeggen we soms als excuus. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Mensen houden over het algemeen van routine. Door je beweegmomenten en sportsessies in te plannen op dezelfde momenten en hiervoor een routine te creëren, zullen we onszelf veel sneller opleggen om aan onze sportsessie te beginnen. Weer of geen weer.

#6 Gebruik je steunnetwerk

Sport wordt vaak leuker wanneer we het doen met vrienden of familie. Gebruik dus je steunnetwerk. Zo motiveer je elkaar om te bewegen en door te zetten. Je zal veel minder snel beslissen om je sportsessie over te slaan wanneer je concreet hebt afgesproken met iemand anders. Let op! Gebruik het niet als excuus om niet te sporten wanneer iemand toch niet kan afspreken.

#7 Combineer je sportsessie met iets productief of leuk

De hond uitlaten, een podcast of audioboek besluiteren… het kan allemaal. Zeker bij eerder lichte of matige vormen van beweging. Gebruik deze momenten om nuttige zaken te doen of maak het leuker door gewoon te genieten van je lievelingsmuziek of een boek te beluisteren.

Beweging tegen overgewicht en obesitas

Meer bewegen is onderdeel van een multidisciplinaire behandeling tegen overgewicht en obesitas. Het is zowel goed om overgewicht te voorkomen als om overgewicht te bestrijden. Het meeste effect krijg je bovendien als je kiest voor een combinatie van cardio– en krachttraining.

Wanneer je gezonde voeding en gezond sporten met elkaar combineert, kies je automatisch voor een gezondere levensstijl.

Persoonlijk advies om meer beweging in te bouwen

Meer informatie over hoe je concreet aan de slag kan

Wanneer je kampt met obesitas of overgewicht is beweging minstens even belangrijk als voor iemand met een gezond gewicht. Meer bewegen en sporten zal ongetwijfeld deel uitmaken van de behandeling. Toch is bewegen voor iedereen anders. Daarom is het essentieel om hier persoonlijk in begeleid te worden. Zo ben je zeker dat je je lichaam stap voor stap gezonder maakt. Vraag persoonlijk advies aan onze artsen om je te helpen in je strijd tegen obesitas.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren