fbpx

Visceraal vet: wat is het en vormt het een gevaar voor de gezondheid?

By april 30, 2024Gezondheid
vrouw zit bij de dokter

Vet is meer dan alleen een ongewenst bijproduct van onze voeding; het is een essentieel onderdeel van ons lichaam en speelt een vitale rol in ons welzijn. Maar wist je dat er verschillende soorten vetten zijn? Visceraal vet is er één van. In dit artikel gaan we dieper in op wat visceraal vet precies is, welke implicaties het heeft voor onze gezondheid, hoe je het kan meten en wat je kan doen om visceraal vet te verminderen.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet is de hoeveelheid vet die aanwezig is in de buikholte, rondom de organen. In de volksmond wordt visceraal vet ook weleens ‘buikvet’ genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Buikvet bevindt zich namelijk niet per definitie rond de organen, terwijl dat bij visceraal vet wel zo is.

Daarom erkennen we twee types buikvet:

  • Onderhuids buikvet
  • Visceraal buikvet

Het grote verschil tussen beiden is dat het vet op een andere plaats in je buik zit. Onderhuids buikvet bevindt zich tussen de buikspieren en de huid. Visceraal buikvet daarentegen zit in de buikholte rondom de organen.

In beperkte hoeveelheden is visceraal vet volstrekt normaal. Het beschermt de organen. Een teveel houdt verschillende gezondheidsrisico’s in. En dat is niet enkel het geval wanneer je kampt met overgewicht. Ook met een normaal gewicht kan een teveel aan visceraal vet een gevaar zijn voor je gezondheid.

Hoe kan je visceraal vet herkennen?

Of buikvet ook visceraal vet is, valt moeilijk met het blote oog te zien. Al zijn er enkele indicaties:

  • Overgewicht
  • Een uitpuilende buik
  • Een ronde, harde buik
  • Veel gewicht rond de middel, maar smalle benen

Visceraal vet bij mannen en vrouwen

Vooral mannen zijn genetisch gevoelig aan overtollig visceraal vet. Bij vrouwen manifesteert hun surplus aan vet zich meestal ter hoogte van de billen en minder in de buik. Toch is het raadzaam voor iedereen om de hoeveelheid visceraal vet in de gaten te houden.

Hoe kan je visceraal vet meten?

Door je buikomtrek te meten, krijg je een indicatie van je hoeveelheid visceraal vet. De ideale omtrek bij mannen ligt lager dan 94 centimeter en bij vrouwen lager dan 80 centimeter. Zit u daarboven, dan bevindt u zich in de gevarenzone.

De buikomtrek vertelt evenwel niet alles. Ook als u slank oogt, kunt u kampen met te veel visceraal vet. Een zogenaamde Dexa-scan, een onderzoek dat gebruikmaakt van röntgenstralen, bepaalt de precieze hoeveelheid.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van visceraal vet?

Een overvloed aan visceraal vet zet je lever, maag, darmen en nieren behoorlijk onder druk. Bovendien kan het ook je hormonenhuishouden beïnvloeden. Vet in de buikholte verhoogt het risico op een hoge cholesterol, hart- en vaatziektes en diabetes type 2. Deze kunnen op hun beurt leiden tot diverse andere ziektes en uiteindelijk tot een vroegtijdig overlijden.

Hoe kan je visceraal vet verbranden?

Het grote probleem van visceraal vet is dat het moeilijker weg te werken is dan andere vormen van vet in het lichaam. Sommigen zeggen dat je met de juiste voeding visceraal vet kan wegwerken, anderen zweren bij het visceraal vet verbranden via beweging.

Wij geloven dat het juist de combinatie is dat een verschil kan maken. Een correcte, multidisciplinaire aanpak van het probleem is cruciaal.

Voedingstips om visceraal vet te verminderen

1. Vermijd suikerrijke voeding

Denk maar aan koeken, chips, ijs, frisdranken, fruitsappen, snoep. Door dergelijke voedingsmiddelen te vermijden, verminder je je suikerinname aanzienlijk. Let wel, je hoeft jezelf niets te verbieden. Dan lijken die “verboden” voedingsmiddelen plots niet zo aantrekkelijk.

2. Kies voor vette vis

Af en toe vette vis op het menu zetten is een gezonde keuze. Het zit vol omega 3 en gezonde vetten. Ideaal om je een voldaan gevoel te geven. Bovendien bevestigd onderzoek dat visolie, in beperkte mate, gezond is voor het menselijk lichaam, met of zonder overgewicht.

3. Eet 3 porties fruit/groenten per dag

Probeer bij elke maaltijd iets van fruit of groenten te eten. Denk maar aan een appel bij het ontbijt of sla en komkommer tussen je boterham tijdens de lunch. Je kan op heel eenvoudige manieren fruit en groeten integreren in je eetpatroon.

Kies voor dingen die je ook oprecht lekker vindt, zo maak je je maaltijd rijker.

4. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten helpen je je spiermassa te behouden en verder op te bouwen. Het zijn onmisbare voedingsstoffen. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol in je verzadigingsgevoel. Door eiwitten toe te voegen aan je hoofdmaaltijden zal je tussendoor minder trek hebben in, vaak ongezonde, snacks.

Bewegingstips tegen visceraal vet

1. Wandel vaker 

Wandelen is een gezonde manier van beweging waarbij je je gewrichten ontziet. Probeer beetje bij beetje je aantal stappen te verhogen. Las daarom enkele keren per week een wandeling in. Het is de ideale manier om op een laagdrempelige manier beweging in je levensstijl te integreren.

2. HIIT training

HIIT training, ook gekend als High Intensity Interval Training, zorgt ervoor dat je gedurende een korte sportsessie stevig beweegt. Lees meer over HIIT trainingen in onze blog.

Meer over HIIT training

3. Cardiotraining

Cardiotraining is een krachtig wapen in de strijd tegen visceraal vet. Deze vorm van lichaamsbeweging, zoals joggen, zwemmen of fietsen, verhoogt niet alleen je hartslag en verbetert je conditie, maar kan ook helpen om visceraal vet te verminderen. Studies hebben aangetoond dat regelmatige cardiotraining de hoeveelheid visceraal vet in het lichaam kan verminderen, waardoor het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en diabetes wordt verlaagd. Door regelmatig aan cardiotraining te doen, kun je niet alleen je algehele gezondheid verbeteren, maar ook specifiek werken aan het verminderen van het gevaarlijke visceraal vet. Voeg cardiotraining toe aan je wekelijkse routine en merk de positieve effecten op je lichaam en gezondheid!

Meer over cardiotraining

4. Krachttraining

Ook krachttraining is een effectieve manier om visceraal vet te verminderen. Door spiermassa op te bouwen, insulinegevoeligheid te verbeteren, draagt het bij aan een gezonder lichaam zonder vetophopingen rondom je organen. Bovendien heeft krachttraining het voordeel dat het ook na je workout nog invloed uitoefent op je vetverbranding. Voeg regelmatige krachttraining toe aan je fitnessroutine voor maximale resultaten.

Meer over krachttraining

Wil je meer weten over visceraal vet of wil je iets doen aan je overgewicht?

Wil je werken aan een gezonder gewicht en een betere levensstijl? Neem dan vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken bij onze obesitaskliniek. Ons team staat klaar om je bij te staan. Maak een afspraak voor persoonlijk advies. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen te werken aan jouw welzijn.

Maak je afspraak

Deze artikels zijn interessant voor jou