fbpx

Is een maagballon een geschikt alternatief voor de maagring?

Femme en surpoids chez le médecin

De behandeling van obesitas staat al lang niet meer in zijn kinderschoenen. Een multidisciplinaire aanpak op maat van de patiënt heeft zijn nut al oneindig keer bewezen. Indien nodig, wordt deze aanpak aangevuld met een chirurgische ingrepen zoals een maagring. Sommige mensen vinden een chirurgische ingreep een stap te ver en laten daarom een maagballon plaatsen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een maagballon en of het een degelijk alternatief is voor een maagring. Benieuwd? Blijf dan zeker lezen.  

Wat is een maagballon?  

Illustratie van een maagring en maagballon Een maagballon is een hulpmiddel dat tijdelijk in de maag wordt geplaatst om het verzadigingsgevoel te vergroten. Hierdoor zal je minder eten. Een maagballon werkt dus volgens hetzelfde principe als een maagring. Het is een siliconen bal gevuld met 500 tot 600 cc water.  

Omdat er geen incisies nodig zijn, wordt het plaatsen van een maagballon beschouwd als een niet-chirurgische ingreep. In plaats daarvan wordt een maagballon geplaatst via de mond. Met behulp van een endoscoop plaatst de chirurg de maagballon in de maag. Meestal neemt de ingreep zo’n 30 minuten in beslag.  

Voor wie is een maagballon interessant?  

Vrouw met overgewicht is bij de dokter Net zoals bij andere bariatrische ingrepen, zijn er bepaalde vereisten om in aanmerking te komen voor een maagballon. Je komt in aanmerking voor een maagballon als je:  

  • een BMI hebt tussen 30 en 35  
  • ouder bent dan 18 jaar  
  • niet zwanger bent  
  • fysiek gezond bent 
  • geen achtergrond hebt van eetstoornissen  
  • nog andere maag-darmoperaties hebt ondergaan 

Een maagballon is een tijdelijke oplossing voor mensen die veel eten, volume-eters. Eet je voornamelijk calorierijk voedsel maar in normale porties, dan is een maagballon waarschijnlijk niet de oplossing voor jou.  

Wat zijn de voor- en nadelen van een maagballon?  

Nadelen van een maagballon  

Een maagballon is tijdelijk  

Het is belangrijk je goed te laten begeleiden door een diëtist. De maagballon blijft na plaatsing zo’n 6 maanden zitten. Gedurende deze 6 maanden gooi je het best je levensstijl volledig om. Zo hou je ook nadien je gewicht onder controle. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je achteraf terug bijkomt.  

Geen terugbetaling 

In tegenstelling tot een maagring, wordt een maagballon door de meeste ziekenfondsen niet terugbetaald. Je moet het kostenplaatje dus helemaal zelf ophoesten.  

Mogelijk last van braakneigingen en reflux  

Net zoals bij andere ingrepen kan een maagballon ook complicaties met zich meebrengen. Zo rapporteren sommige mensen braakneigingen en zure reflux.  

Voordelen van een maagballon  

Terugkeerbaarheid  

Het tijdelijke aspect van de behandeling is zowel een voor- als een nadeel. Het vraagt heel wat doorzettingsvermogen en een volledige ommezwaai in je eetpatroon. Doe je dat, dan is het een hulpmiddel om gewicht te verliezen. De behandeling is volledig omkeerbaar, alsof er nooit iets gebeurd is.  

Gewichtsverlies  

Gemiddeld verliezen patiënten die kiezen voor een maagballon zo’n 10 tot 15 kilogram. Bij de ene is dit meer en bij de andere wat minder. Veel hangt af van je levensstijl. Zorg je voor voldoende beweging? Eet je gezond en gevarieerd?  

Met een aangepaste levensstijl behoud je ook nadien je gewicht.  

Weinig herstel 

Geen incisies en geen narcose… die combinatie zorgt ervoor dat je minder lang hoeft te herstellen. Je bent zo weer de oude en kan je dagelijks leven weer oppikken 

Wil je meer info over een maagballon of andere obesitasbehandelingen?  

Blijf je vechten tegen overtollige kilo’s? Roep dan de hulp in van professionals. Onze experten luisteren naar jouw verhaal. Indien je dit wil, bepalen we een behandelplan. Geen standaard plan zoals je op het internet kan vinden, maar een behandeling op maat van jouw lichaam.  

Deze artikels zijn interessant voor jou